Кіпр позбавив Коломойського громадянства

16 вересня 2024 р. 13:04

16 вересня 2024 р. 13:04


Влада Кіпру нещодавно позбавила громадянства 8 осіб, серед яких є український олігарх Ігор Коломойський. Рішення було ухвалене через сумнівний імідж бізнесмена та репутаційні ризики для острівної держави.

Про це повідомляє Philenews .

Кіпрське видання зазначає, що Коломойський втратив громадянство Кіпру після того, як місцева влада підтвердила, що воно було отримано «шляхом шахрайства, неправдивих заяв і приховування істотних фактів».

Відповідне рішення, яке є частиною загальної політики Кіпру щодо контролю над інвестиційними паспортами, було ухвалене 4 вересня.

У рішенні кіпрської влади вказано, що Коломойський «був і є особою сумнівного характеру, тоді як його натуралізація створювала і створює величезний ризик поганої репутації для Республіки Кіпр».

Як пише Philenews, ключову роль у вилученні паспорта відіграв той факт, що бізнесмен не згадав у своїй заяві про виняткову натуралізацію нічого про справу щодо ухилення від сплати податків у рф у розслідуванні в 2008 році.

Також у матеріалі кіпрського видання йдеться, що Коломойський, крім громадянства Кіпру, яке він отримав через КЕП у 2010 році, також має громадянство Ізраїлю та України.

Нагадаємо, з вересня 2023 року Коломойський перебуває під вартою в Україні за підозрою у шахрайстві та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський позбавив громадянства Ігоря Коломойського у 2022 році.

За рік до цього, у 2021-му, США ввели санкції проти Коломойського. У Держдепі Штатів пояснили, що приводом стала «серйозна корупція», коли він був головою Дніпропетровської ОДА у 2014−2015 роках.

Кіпр позбавив Коломойського громадянства

Джерело: finance.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua