Комітет Ради підтримав законопроєкт про приватизацію державних банків

16 вересня 2024 р. 15:07

16 вересня 2024 р. 15:07


Законопроєкт розширює коло потенційних інвесторів, яких держава готова розглядати для продажу акцій, та дозволяє продаж будь-якої частки акцій держави в банку, а не лише 100%, як передбачено чинним законодавством.

Також він підвищує вимоги до юридичних осіб, які можуть бути залучені як фінансові радники для продажу, і включає міжнародних донорів до участі в процедурі відбору фінансових радників і в саму процедуру продажу.

Документ оновлює правила визначення ціни та проведення аукціону відповідно до рекомендацій Світового банку.

Також він враховує можливість участі в аукціоні лише одного потенційного інвестора, і приводить вимоги до договору купівлі-продажу у відповідність до ринкових практик.

Законопроєкт також запобігає негативному впливу на процедуру продажу з боку колишніх бенефіціарних власників або поточних міноритарних акціонерів.

Документ забезпечує посилену прозорість процедури продажу шляхом збільшення обсягу інформації, що підлягає оприлюдненню, та проведення торгів через електронну торгову систему.

Нагадаємо, у першому читанні законопроєкт про особливості приватизації державних банків Верховна Рада ухвалила 5 вересня. Тоді документ підтримали 249 депутатів.

Також у червні повідомлялось, що україна готується до п родажу двох системних державних банків - Сенс Банку та Укргазбанку. Для цього планується призначити міжнародно визнаного фінансового радника до вересня 2024 року.

Комітет Ради підтримав законопроєкт про приватизацію державних банків

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua