НБУ ввів нові валютні обмеження та анонсував оцінку стійкості банків у 2024 році

16 вересня 2024 р. 15:14

16 вересня 2024 р. 15:14


Банківська система України й надалі стабільно працює в умовах економічної нестабільності, зберігаючи двократний запас капіталу. За інформацією НБУ на 1 вересня, середній рівень достатності капіталу банків становить 16,2 % при мінімумі 8,5 %. Це дозволяє системі підтримувати кредитування, попри складнощі. Наступного року Національний банк проведе оцінку стійкості банків, щоб забезпечити подальший розвиток.

Крім цього, Нацбанк запровадив нові валютні обмеження. З 10 вересня операції з картками за кордоном обмежені: на ювелірні вироби — до 100 тис. грн, на нерухомість — до 500 тис. грн на місяць. Це рішення має стримати відплив капіталу з країни.

Щодо відсоткових ставок, Укрексімбанк знизив ставки на депозити в гривні та доларах, проте підвищив ставки для 6-місячних депозитів у доларах. ОТП Банк також зменшив ставки на депозити в гривні.

Деякі банки оновлюють тарифи: Банк Глобус з 11 жовтня введе комісію за зняття готівки за кордоном для карток Mastercard World Elite. Банк Кредит Дніпро також змінює свої тарифи.

Novapay запустив нову функцію «Розподіл оплати», яка дає змогу ділити рахунки між друзями. Максимальна сума для поділу — 100 тис. грн, кількість учасників — до 20. Тепер користувачі Monobank можуть бачити, які платежі будуть списані найближчими днями, просто свайпнувши головну сторінку додатку.

Райффайзен Банк, зі свого боку, з 1 жовтня припинить нарахування кешбеку за витрати по кредитній карті.

НБУ ввів нові валютні обмеження та анонсував оцінку стійкості банків у 2024 році

Джерело: socportal.info (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua