Бюджетний комітет підтримав реформу Рахункової палати

16 вересня 2024 р. 16:14

16 вересня 2024 р. 16:14


Комітет ВРУ з питань бюджету рекомендував парламенту ухвалити у першому читанні проєкт закону №10044-д про реформу Рахункової палати. Про це повідомила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

"Реформа Рахункової палати в цьому році у фокусі всіх міжнародних партнерів. Ухвалення законопроекту – одна з двох умов США для надання прямої бюджетної допомоги (500 мільйонів доларів після І читання і ще 1 мільярд доларів після другого), а також ухвалення законопроекту дуже імовірно стане структурним маяком МВФ після п’ятого перегляду програми, який щойно завершився", - повідомила Роксолана Підласа.

Зокрема, проєкт закону передбачає:

  • Розширення мандату на всі публічні фінанси (бюджети об'єднаних територіальних громад, кошти державних підприємств і позабюджетні фонди).
  • Посилення фінансової, політичної та адміністративної незалежності Рахункової палати.
  • Проведення прозорого конкурсу на членів Рахункової палати з вирішальним голосом міжнародних експертів.
  • Введення формальних парламентських процедур для розгляду звітів та моніторингу виконання рекомендацій.
  • Зменшення складу Рахункової палати до 11 членів (замість 13).
  • Впровадження періодичного зовнішнього оцінювання незалежними експертами з міжнародним досвідом аудиту.

"Сподіваюсь, що Рада підтримає цей проект цього тижня, оскільки Україна взяла на себе зобов’язання проголосувати перше читання законопроекту до 30 вересня", - додала Роксолана Підласа.

Нагадаємо, міжнародні партнери України рекомендують внести зміни до законодавства для посилення контролю за витратами державного бюджету, зокрема з боку Рахункової палати.

Відтак, США та ЄС пропонують, зокрема, розширити повноваження Рахункової палати на аудит органів місцевого самоврядування, державних підприємств та сферу державних закупівель.

Бюджетний комітет підтримав реформу Рахункової палати

Джерело: delo.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua