На порталі "Дія" з'явилася перша послуга для підприємців із системи "єДозвіл"

19 вересня 2024 р. 18:32

19 вересня 2024 р. 18:32


З 19 вересня почала працювати Єдина державна електронна система дозвільних документів “єДозвіл”, завдяки чому фізичні особи-підприємці (ФОП) та керівники товариств з обмеженою відповідальністю можуть подавати декларацію відповідності матеріально-технічної бази (МТБ) вимогам законодавства з охорони праці онлайн.

Це значно спрощує процес, оскільки немає черг, зайвої бюрократії та необхідності відвідувати установи.

Раніше подати декларацію можна було лише через територіальні підрозділи Держпраці, що займало багато часу. Тепер все можна зробити на порталі "Дія": подати заяву, підписати її кваліфікованим електронним підписом (КЕП), відстежити статус і отримати документ в кілька кліків.

Декларація МТБ підтверджує, що приміщення та обладнання підприємства відповідають стандартам безпеки на робочих місцях. Без цього документа компанії, які використовують важкі машини та механізми, такі як СТО або заводи, не мають права працювати.

Як отримати послугу

Механізм отримання послуги наступний:

  • Авторизуйтесь в "Дії";
  • Перейдіть в розділ "Послуги";
  • Знайдіть послугу "єПідприємець";
  • Оберіть зазначену послугу через помічника або з переліку доступних;
  • Заповніть та підпишіть заяву.

Процес подання декларацій буде автоматизованим

Як зауважують в Мінекономіки, ця електронна послуга потрібна підприємствам, які мають на виробництві важкі машини та механізми.

Минулого року документ подали понад 13,2 тисячі підприємців, у січні-липні 2024 року — майже 8 тисяч. Раніше документ могли повернути, якщо не вистачало певної інформації. У такому разі бізнесу доводилося проходити увесь процес наново, витрачаючи час.

Нині ж завдяки "єДозволу" процес подання декларацій буде автоматизованим. Система прослідкує за повнотою інформації та вкаже, якщо якесь з полів не заповнено. За умови заповнення всіх полів повернень не буде взагалі. Тобто, якщо вдалося відправити декларацію через "Дію", тоді система її автоматично прийме.

Послуга "єПідприємець"

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що у застосунку "Дія" з'явилась нова послуга "єПідприємець" , яка спрощує ведення бізнесу в Україні. Завдяки цьому, підприємцям достатньо лише одного звернення, щоб скористатися 10 державними послугами.

"єПідприємець" пропонує готові набори послуг, спеціально підібрані для різних видів малого бізнесу (кафе, салони краси тощо), що робить його зручним як для новачків, так і для досвідчених підприємців. А р езультати надання послуг можна відстежувати безпосередньо у застосунку "Дія".

Нагадаємо, рішення про запуск " єДозволу" уряд ухвалив на засіданні 5 липня 2024 року .

На порталі "Дія" з'явилася перша послуга для підприємців із системи "єДозвіл"

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua