Верховний Суд повернув у комунальну власність землю біля столичного озера Вирлиця, де збиралися будувати ТРЦ

19 вересня 2024 р. 18:37

19 вересня 2024 р. 18:37


Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням.

Деталі

  • Суд довів, що спірна ділянка знаходиться в межах прибережної захисної смуги озера Вирлиця та в межах його акваторії. Тому передача цієї землі під комерційну забудову «є грубим порушенням земельного та водного законодавства», йдеться у повідомленні.
  • Рішення Київради, яким землю було відведено під комерційну забудову, скасовано. Договір оренди землі, укладений між Київрадою і приватним товариством, визнано недійсним. Ділянку площею майже 20 га та вартістю понад 1 млрд грн повернуто у комунальну власність, заявив Офіс генпрокурора.

Контекст

У 2005 році Київрада передала під забудову земельну дільницю в 30 га біля озера Вирлиця. Тут компанія «ХХІ Століття» мала побудувати багатофункціональний комплекс. Будівництво викликало протести місцевих мешканців.

У 2019 році інвестором проєкту на Вирлиці став інвестфонд Cascade Investment бізнесмена Віталія Хомутинніка.

У 2022 році Київська прокуратура подала позов про скасування рішення міської ради від 2005 року та повернення земельної ділянки територіальній громаді Києва.

Позовні вимоги були обґрунтовані тим, що спірна земельна ділянка належить до земель водного фонду і прибережної захисної смуги та не може бути забудована. Крім того, вона ще з 1994 року була зарезервована під заповідник як важлива природна територія, що має значну рекреаційну цінність.

Північний апеляційний господарський суд 4 жовтня 2023 року скасував рішення Київської міської ради від 2005 року про забудову озера Вирлиця у Дарницькому районі.

У листопаді того ж року стало відомо, що Cascade Investment Fund відмовився від проєкту ТРЦ «Вирлиця» через «неврегульоване земельне питання».

Верховний Суд повернув у комунальну власність землю біля столичного озера Вирлиця, де збиралися будувати ТРЦ

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua