США хочуть посилити санкції проти російської нафти

20 вересня 2024 р. 11:08

20 вересня 2024 р. 11:08


Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням.

Ключові факти

  • «США мають щодо Росії докладати зусиль у двох напрямах: роззброєння російської військової машини і позбавлення її фінансових надходжень», — сказав він, під час виступу у Фонді Карнегі.
  • На його думку, це має бути зроблено за рахунок посилення санкційного режиму і заходів експортного контролю.
  • Сінгх заявив, що постачання Росії компонентів подвійного призначення залежить від третіх країн, які порушують американські санкції. За його словами, до них насамперед належить Китай, а також Індія, Туреччина, Обʼєднання Арабські Емірати і низка інших.
  • Найважливішим компонентом зниження фінансових доходів Росії є контроль над її поставками нафти. За його словами, «наближається момент, коли можна буде говорити про набагато жорсткіший режим, стосовно тіньового флоту, і обсягів нафти, які Росії дозволено поставляти на ринок».
  • Сінгх зазначив, що за перерахованими напрямами Вашингтону «слід активізуватися».

Контекст

Уряд РФ загалом на 2024 рік заклав до федерального бюджету 10,7 трлн рублів доходів від продажу нафти і газу, що на 21% більше, ніж у 2023 році, коли слабші ціни на нафту і падіння експорту газу скоротили доходи на 24%.

Росія значно збільшила витрати на оборону і безпеку після вторгнення в Україну. Це призвело до двох поспіль річних дефіцитів, які перевищили 3 трлн рублів, що становить близько 2% ВВП.

У першому півріччі 2024-го надходження від продажу нафти і газу до федерального бюджету Росії зросли приблизно на 41% у річному обчисленнідо 5,7 трлн руб. ($65,12 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це обумовлено зростанням цін на нафту та ослабленням рубля. У першій половині року середня ціна на флагманську російську нафту сорту Urals склала $69,1 за барель, що вище за встановлену Заходом цінову межу в $60, порівняно з $52,5 за аналогічний період 2023 року.

США хочуть посилити санкції проти російської нафти

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua