У Києві значно погіршився стан повітря. Містян закликають обмежити перебування на вулиці

20 вересня 2024 р. 11:35

20 вересня 2024 р. 11:35


Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням.

Ключові факти

  • У місті фіксується підвищення концентрації зважених часток (пилу). За інформацією оперативного чергового ГУ ДСНС Київської області, пожежі в фіксувалися у Вишгородському районі.
  • До поліпшення ситуації зі станом повітря киянам рекомендують: закрити вікна, обмежити перебування на вулиці, пити багато води, якщо є очищувач повітря, то увімкнути його на максимум, за можливості, обмежити використання власного авто, віддавши перевагу громадському транспорту.
  • На Правому березі Києва індекс якості повітря становить від 89 до 100, що свідчить про високий рівень забрудненості .
  • На Лівому березі зафіксовано індекс від 74 (середній рівень забрудненості) до 100 (високий).
  • Загальний індекс якості повітря (CAQI, Common Air Quality Index) формується автоматично на основі показників кількох основних забруднювачів: ТЧ2.5 і ТЧ10 (частки пилу), SO2 (діоксид сірки), NO2 (діоксид азоту), О3 (приземний озон), CO (оксид вуглецю). Чим нижчий показник CAQI, тим краща якість повітря.

Інфографіка: КМДА

  • Станом на 11:00 за рейтингом найбільш забруднених міст IQair, Київ перебував на другому місті за рівнем забрудненості повітря із показником 181. На першій сходинці рейтингу Каїр (Єгипет), третій — Кіншаса (Конго).

У Києві значно погіршився стан повітря. Містян закликають обмежити перебування на вулиці /Фото 2

Фото: Скріншот www.iqair.com

  • За словами генеральний директор державного підприємства «Ліси України» Юрія Болоховця, причиною погіршення стану повітря у Києві у може бути горіння торфовищ на території Деснянської територіальної громади. Про це свідчать напрямок вітру та зафіксовані супутником термоточки, пояснив він.
  • Він налогосив, що причиною смогу не є лісові пожежі на територіях ДП «Ліси України», на Київщині всі пожежі ліквідовані.
  • «Єдине займання лісу сталося сьогодні вранці на території Бориспільської філії ДП «Ліси України». Пожежу спричинила чергова повітряна атака на Київ. Наші лісівники майже миттєво локалізували займання на площі 0,1 га та вже його загасили», – написав він.
  • Водночас начальник управління охорони навколишнього середовища та адаптації до зміни клімату КМДА Володимир Дундар заявив, що причиною забруднення повітря в Києві та області є пожежі, основний масив яких припадає на Вишгородський район, пише «Інтерфакс-Україна» .
  • «Основний масив пожеж припадає на Вишгородський район. Там горить ліс на території 172 га», – сказав він в ефірі телемарафону, додавши, що вже локалізовано більшу частину осередку пожежі, залишилось близько 2 га.

Контекст

За даними ДСНС Київщини, основними причинами пожеж в екосистемає є недбале поводження з вогнем: недопалки, сірники, розведення багать та необережне користування ними, роботи у лісових зонах (зокрема, утилізація сміття та будівництво), а також випалювання трави на лісових галявинах.

За добу 19 вересня рятувальники Київщини ліквідували загоряння трав’яного настилу на площі близько 4,235 га.

На початку вересня в області були зафіксовані лісові пожежі, а також пожежі торфовищ.

У Києві значно погіршився стан повітря. Містян закликають обмежити перебування на вулиці

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua