Експерт спрогнозував, як змінюватиметься курс долара до кінця року

20 вересня 2024 р. 13:16

20 вересня 2024 р. 13:16


Економіст Олег Гетьман прогнозує поступове зростання курсу долара до 42 грн до кінця року. НБУ контролює ситуацію на міжбанку, а золотовалютні резерви знаходяться на максимальному рівні.

За його словами, золотовалютні резерви наразі знаходяться на максимальному рівні і складають 43 млрд доларів.

Зробіть перший крок до фінансової стабільності. Обирайте та відкривайте депозит за допомогою каталогу на Finance.ua.

«НБУ в режимі керованої гнучкості досить добре справляється на міжбанку і згладжує коливання, тож курс буде поступово прямувати до 42 на кінець року, і жодних несподіванок не очікується», — зазначив Гетьман.

Співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка у коментарі зазначила, що до кінця року, ймовірно, курс долара продовжить зростати. Загалом до 2025 року, за словами експертки, ціна долара може вирости приблизно на 2 гривні.

«Очікуваний ріст курсу долара до кінця року можна пояснити нестачею валюти на ринку, що зумовлено інфляційними ризиками та обмеженнями доступу до міжнародних ринків капіталу. Важливо, щоб уряд і Національний банк України вживали заходів для стабілізації фінансової системи та підвищення довіри інвесторів. На цьому етапі пріоритетом має бути забезпечення макроекономічної стабільності та підтримка вітчизняного бізнесу», — зазначила Олена Сосєдка.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк України вважає курс доларадо гривні, який уряд закладає в державний бюджет, виключно розрахунковим. Цей курс не впливає на рішення НБУ. Про це заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій. Гелетій зазначив, що у НБУ завжди говорять про те, що «завищений курс може призвести до завищених податків на імпорт, може дати змогу внаслідок конвертації збільшити обсяг міжнародної допомоги в гривневому еквіваленті».

  • Середній курс долара, який закладають у бюджети на 2025 рік керівники компаній-членів Європейської бізнес асоціації, складає 44 грн/долар. Про це свідчать результати опитування ЄБА «Прогнози бізнесу на 2025 рік».

Експерт спрогнозував, як змінюватиметься курс долара до кінця року

Джерело: finance.ua