Держслужбовцям і військовим заборонили використовувати Telegram на службових пристроях

20 вересня 2024 р. 13:53

20 вересня 2024 р. 13:53


Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням.

Деталі

  • Ключовою темою засідання було обговорення загроз національній безпеці, повʼязаних із використанням месенджера Telegram.
  • Російські спецслужби мають доступ до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних, заявив начальник ГУР Кирило Буданов.
  • «Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки», – наголосив він.
  • Представники СБУ та ГШ ЗСУ зазначили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.
  • Для мінімізації цих загроз було прийнято рішення заборонити встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури, йдеться у повідомленні.
  • Виняток – особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обовʼязків.
  • «Йдеться саме про службові пристрої, а не про приватні», – уточнила пресслужба НКЦК у коментарі Forbes Ukraine. Секретар РНБО Олександр Литвиненко наголосив, що саме службове листування є одним з основних джерел втікання інформації.

Контекст

На початку вересня Forbes Ukraine дізнався, що депутати Верховної Ради повертаються до роботи над законодавством, що дозволить державі регулювати цифрові платформи, такі як Telegram.

Ще у березні законопроєкт про це зареєстрував нардеп від опозиційної фракції ЄС Микола Княжицький. До кінця вересня на його основі буде написаний доповнений документ, що, ймовірно, міститиме норму про механізм потенційного блокування месенджера у разі невиконання певних вимог української влади, каже Forbes голова профільного комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв («Слуга народу»).

Про які вимоги йдеться? Перш за все – про створення представництва Telegram в Україні, розповідає Потураєв. Як саме це може працювати на практиці та які проблеми з цим можуть виникнути, читайте в матеріалі Forbes Ukraine .

Держслужбовцям і військовим заборонили використовувати Telegram на службових пристроях

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua