Українські біженці у Польщі з 1 жовтня втратять право на деякі виплати

20 вересня 2024 р. 14:12

20 вересня 2024 р. 14:12


Зміни у системі призначення та нарахування соціальних виплат у Польщі, які набудуть чинності у жовтні 2024 року, відчутно вплинуть на українських мігрантів. Тисячі українців у Польщі втратять фінансову підтримку, яка надається на малолітніх дітей.

Про це повідомляє uapl.info.

Так, із 1 жовтня 2024 року в Польщі розпочинається подання заявок на три нові види сімейних виплат в рамках єдиної програми підтримки сімей із дітьми « Aktywny Rodzic ». Однак із тьрох виплат українцям із PESEL UKR фактично доступна лише одна.

Раптові витрати? Кредитна картка завжди поруч для таких випадків. Найкращі варіанти вже в каталозі на Finance.ua. 💳

Програма Aktywny Rodzic в Польщі

Нова програма має на меті полегшити батькам поєднання батьківських обов’язків та професійної діяльності (самозайнятості чи офіційного працевлаштування).

При цьому українцям у Польщі слід врахувати, що виплати Aktywny Rodzic не є додатковими грошовими нарахуваннями. Адже вони фактично лише модифікують чинну систему соціальної допомоги.

Йдеться про об’єднання та селективність у наданні фінансової підтримки в рамках трьох програм виплат:

  • aktywni rodzice w pracy (активні батьки на роботі) — абсолютно новий вид фінансової підтримки родин із дітьми,
  • aktywnie w żłobku (активно в яслах) — програма, яка замінить теперішні виплати «Dofinansowanie pobytu w żłobku» (жлобкове),
  • aktywnie w domu (активно вдома) — програма, яка замінить виплати «Rodzinny kapitał opiekuńczy» (RKO, родинний опікунський капітал).

Єдине, що об’єднує усі три види виплат Aktywny Rodzic, які запроваджують в Польщі з 1 жовтня 2024 року, це їх призначення незалежно від розміру доходу сім’ї.

Окрім того, вони не підлягають адміністративному та судовому стягненню, і не будуть обтяжені внесками на соціальне чи медичне страхування, та податком на доходи фізичних осіб. Тобто на рахунки отримувачів надходитимуть повні суми виплат без будь-яких відрахувань.

Які виплати стануть недоступними українцям у Польщі з 1 жовтня

Адже лише одна з трьох виплат, а саме aktywnie w żłobku (активно в яслах) буде доступна українцям з PESEL UKR.

  • aktywni rodzice w pracy (активні батьки на роботі),
  • aktywnie w domu (активно вдома).

Нагадаємо, що виплати aktywnie w domu (активно вдома) є офіційною заміною виплат «Rodzinny kapitał opiekuńczy» (RKO, родинний опікунський капітал).

Відтак українські вимушені мігранти у Польщі із малолітніми дітьми з 1 жовтня 2024 року не зможуть отримувати виплати «Rodzinny kapitał opiekuńczy» через завершення дії програми.

Виплати aktywnie w żłobku, з 1 жовтня 2024 року будуть доступні не всім вимушеним мігрантам з України в Польщі. Адже для отримання виплати aktywnie w żłobku (активно в яслах) українці із PESEL UKR повинні:

  • не лише довести, що прибули до Польщі у зв’язку з військовими діями,
  • а й легально перебували в Польщі як особи зі статусом UKR протягом безперервного періоду, що становить не менше 365 днів.

Вимога щодо 365 днів безперервного легального перебування для отримання виплат aktywnie w żłobku стосується не лише батьків, а й українських малолітніх дітей, які мають статус UKR.

За загальним правилом фінансова підтримка в рамках програми Aktywny Rodzic офіційно доступна для наступних категорій осіб, які проживають у Польщі:

  • громадяни РП,
  • громадяни країн ЄС/ЄАВТ та Великобританії,
  • інші іноземці, якщо вони легально перебувають у Польщі на підставі: карти побуту з доступом до ринку праці,
  • іншого документа, що підтверджує легальне перебування та доступ до ринку праці.

Розміри нових польських виплат на дітей

  • 1500 злотих щомісячно на одну дитину,
  • 1900 злотих в місяць, якщо у дитини є довідка про інвалідність, що містить вказівки на: потребу в постійному або тривалому сторонньому догляді чи допомозі іншої особи у зв’язку зі значним обмеженням здатності до самообслуговування, або необхідність постійної щоденної участі опікуна дитини в лікуванні, реабілітації та навчанні дитини.
  • потребу в постійному або тривалому сторонньому догляді чи допомозі іншої особи у зв’язку зі значним обмеженням здатності до самообслуговування,
  • або необхідність постійної щоденної участі опікуна дитини в лікуванні, реабілітації та навчанні дитини.

Зверніть увагу: розмір виплат aktywnie w żłobku у Польщі не може перевищувати розмір оплати батьками перебування дитини в яслах, дитячому клубі або центрі денного перебування.

А якщо дитина, згідно з рішенням суду, перебуває під почерговою опікою, розмір допомоги aktywnie w domu встановлюється в розмірі половини суми кожному з батьків, тобто 250 злотих на місяць.

Відповідно особи, які отримуватимуть нові виплати на дітей в Польщі із 1 жовтня 2024 року:

  • можуть змінювати вид допомоги кілька разів, тобто відмовитися від однієї форми підтримки й перейти на іншу,
  • але фактично будуть отримувати лише кошти за однією з програм на одну дитину в календарному місяці.

До речі, Finance.ua пропонує оформити туристичне страхування онлайн за вигідними цінами. Дія поліса поширюється на весь світ. Оформити туристичне страхування на Finance.ua ⚡

Світлана Вишковська

Редактор

Українські біженці у Польщі з 1 жовтня втратять право на деякі виплати

Джерело: finance.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua