МАГАТЕ ухвалило резолюцію стосовно ЗАЕС: що вимагають від Росії

20 вересня 2024 р. 15:33

20 вересня 2024 р. 15:33


Генеральна конференція МАГАТЕ під час своєї 68-ї сесії 65 голосами схвалила резолюцію "Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні", у якій  закликає Росію негайно деокупувати Запорізьку АЕС і повернути станцію під контроль України.

Зазначається, що резолюція підтверджує, що українські атомні станції, серед яких і Запорізька АЕС, мають функціонувати під повним суверенним контролем України.

У документі МАГАТЕ закликає до негайного виведення військового та іншого персоналу РФ з території ЗАЕС та повернення станції під контроль української влади для забезпечення її безпеки.

При цьому до моменту повернення ЗАЕС під контроль України від Росії вимагається забезпечити МАГАТЕ необмежений доступ до всіх об'єктів та інформації на станції.

Крім того, у резолюції висловлюється підтримка подальших зусиль МАГАТЕ з подолання ризиків ядерної безпеки в Україні, особливо в контексті рішення направити спостережні місії на високовольтні підстанції, які є ключовими для роботи українських АЕС.

Також МАГАТЕ продовжить надавати технічну допомогу Україні для забезпечення безпечної роботи атомних об'єктів і подальшу політичну, фінансову та матеріальну підтримку відповідних програм.

Повідомляється, що співавторами документа виступили 52 країни-члени агентства.

Фото 2 — МАГАТЕ ухвалило резолюцію стосовно ЗАЕС: що вимагають від Росії

Чому МАГАТЕ не може примусити РФ вийти із ЗАЕС

Зауважимо, раніше голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив , що МАГАТЕ не має повноважень примусити Росію вивести свої війська із ЗАЕС для виконання своїх резолюцій.

"Знову ж таки, МАГАТЕ не має повноважень для примусового виконання резолюцій, а тим більше резолюцій, які передбачають застосування військової сили – оскільки те, що ви кажете мені, означає, що ми повинні вигнати людей із Запорізької атомної електростанції, а це виходить за рамки повноважень МАГАТЕ", - підкреслив Гроссі, додавши, що жодна міжнародна організація не має змоги примусити окупантів залишити ЗАЕС.

Свавілля російських окупантів на ЗАЕС

Російські війська захопили Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. Через окупацію на станції відбулася значна деградація ядерної та радіаційної безпеки .

За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної та радіаційної безпеки, зокрема мінували територію станції , не допускали до роботи кваліфікований персонал , ведуть обстріли з території об’єкта тощо.

Попри те, що з вересня 2022 року на ЗАЕС постійно перебувають представники МАГАТЕ , росіяни не припиняють злочинних дій i не дають експертам агентства повного доступу до всіх зон станції.

Раніше лідер країни-агресора РФ Володимир Путін попередив Міжнародне агентство з атомної енергії, що Кремль планує перезапустити Запорізьку АЕС , яка наразі перебуває під російською окупацією. Це значно підвищує ризики інциденту на найбільшій атомній станції Європи.

У Міністерстві енергетики України з посиланням на очільника відомства Германа Галущенка заявили, що на ЗАЕС немає ліцензованого персоналу , який міг би запустити її в роботу. Галущенко зазначив, що ліцензію на експлуатацію станції мають виключно українські фахівці, яких російські загарбники наразі не допускають на ЗАЕС.

МАГАТЕ ухвалило резолюцію стосовно ЗАЕС: що вимагають від Росії

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua