Урожай пшениці цьогоріч майже вчетверо перевищив споживання всередині країни - Шмигаль

20 вересня 2024 р. 16:20

20 вересня 2024 р. 16:20


Цьогоріч врожай пшениці становив близько 22 млн тонн, водночас внутрішнє споживання в Україні складає близько 6 млн тонн.

Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає Укрінформ із посиланням на урядовий портал .

«Українські аграрії вже зібрали близько 40 млн тонн нового врожаю. Урожай пшениці цьогоріч склав близько 22 млн тонн. Внутрішнє споживання — близько 6 млн тонн. Тобто Україна зібрала пшениці ледь не в чотири рази більше, ніж складає споживання всередині країни. Це дозволяє нам залишатися гарантом продовольчої безпеки для багатьох країн", - зазначив Шмигаль.

Прем'єр-міністр підкреслив, що Кабмін продовжує допомогу українським фермерам та виробникам за різними напрямками. За його словами, від початку року уряд видав 31,5 млрд грн доступних кредитів за програмою «5-7-9%» для майже 6,5 тис. господарств.

«Маємо також позитивні новини щодо грантової програми єРобота. Видано вже більш ніж 1 млрд грн безповоротних грантів на висадку нових садів і на створення теплиць. Допомагаємо аграріям на деокупованих територіях. Виплачуємо 8 тисяч гривень безповоротної допомоги за кожен гектар для фермерів, які обробляють до 120 гектарів», - поінформував він.

Шмигаль нагадав, що працює знижка у 30% від «Укрзалізниці» на перевезення залізницею експортної сільгосппродукції з прифронтових територій.

«Працює програма компенсації аграріям за купівлю сільгосптехніки українського виробництва. За перші 4 місяці роботи цієї програми придбано вже понад 850 одиниць техніки на більш ніж 900 млн грн. Держава компенсувала 153 млн грн», - додав глава уряду.

Прем'єр також зазначив, що працює ринок розмінування сільгоспземель. За його словами, надійшли заявки на розмінування майже 5 тисяч ділянок загальною площею понад 21 тис. гектарів.

Як повідомляв Укрінформ, Україна з початку 2024/2025 маркетингового року станом на 16 вересня експортувала 8,676 млн тонн зернових та зернобобових культур .

Урожай пшениці цьогоріч майже вчетверо перевищив споживання всередині країни - Шмигаль

Джерело: ukrinform.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua