Позика Україні від ЄС на 35 млрд євро: Мінфін вважає, що це "фіндопомога на безповоротній основі"

20 вересня 2024 р. 17:13

20 вересня 2024 р. 17:13


Україна отримає від Єврокомісії макрофінансову допомогу (Macro-Financial Assistance – MFA) на €35 мільярдів (або $40 млрд) на 2024-2025 роки. Їх планують витратити на енергетику, захист, а також зброю вітчизняного виробництва. Про це оголосила сьогодні президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн на спільній пресконференції з президентом Володимиром Зеленським.

В Мінфіні прокоментували виділення цих грошей, зазначивши що це допомоги для України на безповоротній основі".

"Погашення позики відбуватиметься виключно за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних активів РФ в ЄС. Таким чином, очікується що усі кошти MFA для України будуть на безповоротній основі. Внутрішні фінансові ресурси не спрямовуватимуться на погашення", - йдеться у повідомленні міністерства.

Зазначається, що Україні було запропоновано створити Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism – ULCM), який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги.

Рішення Єврокомісії є частиною ініціативи G7 щодо механізму додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine).

Що таке Ukraine Loan Cooperation Mechanism?

Механізм дозволить залучати доходи від заморожених суверенних активів РФ для покриття основної суми позики MFA, відсотків та будь-яких інших витрат, пов'язаних з позикою. Тобто кошти матимуть безповоротний характер для України.

Україна сама визначатиме на що спрямовувати кошти. Макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, водночас вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби.

Пропозиція набуде чинності після розгляду та її підтримки Європарламентом та Радою ЄС. Кошти можуть бути доступними вже найближчими місяцями.

Позика Україні від ЄС на 35 млрд євро: Мінфін вважає, що це "фіндопомога на безповоротній основі"

Джерело: zn.ua (Економіка)