Нобелівську премію з економіки присудили за дослідження впливу інститутів на розвиток країн

14 жовтня 2024 р. 13:30

14 жовтня 2024 р. 13:30


Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго».

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Деталі

  • Науковці аналізували, як політичні та економічні інститути держави впливають на економічний розвиток країн. Робінсон і Аджемоглу – автори бестселерів «Чому нації занепадають» та «Вузький коридор» .
  • Лауреати показали важливість суспільних інститутів для процвітання країни: суспільство, де немає верховенства закону та інститутів, де експлуатується населення, не генерує зростання або змін на краще, і дослідження лауреатів допомагають зрозуміти причину цих процесів, йдеться у пресрелізі.

  • Грошовий еквівалент премії – 11 млн шведських крон, що за поточним курсом становить понад $1 млн, вчені розділять порівну.

Цитата

«Зменшення величезної різниці в доходах між країнами є одним з найбільших викликів сучасності. Лауреати продемонстрували важливість суспільних інститутів для досягнення цієї мети», – сказав Якоб Свенссон, голова Комітету з присудження премії в галузі економічних наук.

Контекст

Премія з економіки за 2024 рік стала 56-ю з 1969 року. Премію з економіки, на відміну від Нобелівських премій з фізіології та медицини, фізики, хімії, літератури та премії миру, заснував не сам Альфред Нобель, а Шведський національний банк 1968 року.

У 2023 році премію отримала Клаудія Голдін «за допомогу в розумінні становища жінок на ринку праці».

У 2022 році лауреатами премії з економіки стали американці Бен Бернанке, Дуглас Даймонд і Філіп Дібвіг «за дослідження банків і фінансових криз» .

Нобелівську премію з економіки присудили за дослідження впливу інститутів на розвиток країн

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua