Нобелівська премія: оголосили лауреатів з економіки

15 жовтня 2024 р. 07:24

15 жовтня 2024 р. 07:24


Лауреатами Нобелівської премії з економічних наук 2024 року стали економісти Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон та Джеймс Робінсон «за проведення досліджень того, як формуються інституції та вплив на процвітання»

Про це йдеться на сторінці премії у соцмережі Х.

«Шведська королівська академія наук вирішила присудити премію Sveriges Riksbank з економічних наук 2024 року в пам’ять про Альфреда Нобеля Дарону Аджемоглу, Саймону Джонсону та Джеймсу Робінсону «за дослідження того, як формуються інституції та впливають на процвітання», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається на сайті премії, цьогорічні лауреати продемонстрували важливість суспільних інституцій для процвітання країни.

«Коли європейці колонізували значні частини земної кулі, інституції в цих суспільствах змінилися. Часом це відбувалося у драматичний спосіб, але не скрізь однаково. В одних місцях метою була експлуатація корінного населення та видобуток ресурсів на користь колонізаторів. В інших колонізатори формували інклюзивні політичні та економічні системи для довгострокової вигоди європейських мігрантів. Лауреати показали, що одним із пояснень відмінностей у добробуті країн є суспільні інституції, запроваджені під час колонізації», - зазначають у комітеті.

Підкреслюється, що інклюзивні інтистуції часто створювали в бідних країнах, і з часом це привело до процвітання населення. Це важлива причина того, чому колишні колонії, які колись були багатими, тепер бідні, і навпаки, зауважили у комітеті.

«Зменшення величезної різниці в доходах між країнами є одним із найбільших викликів нашого часу. Лауреати продемонстрували важливість суспільних інституцій для досягнення цієї мети», – заявив голова Комітету з премії з економічних наук Королівської академії наук Швеції Якоб Свенссон.

7 жовтня розпочався Нобелівський тиждень. Лауреатами Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини 2024 року стали американські вчені Віктор Емброс та Гарі Равкін за відкриття мікро-РНК та їхньої ролі в посттранскрипційній регуляції генів.

Нобелівську премію в галузі фізики 2024 року здобули американський науковець Джон Гопфілд та канадський дослідник Джеффрі Гінтон.

Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2023 року стали вчений з США Девід Бейкер «за обчислювальний дизайн білка» та британці Деміс Хассабіс та Джон Джампер «за передбачення структури білка».

Лауреаткою Нобелівської премії з літератури 2024 року стала південнокорейська письменниця Хан Канг «за її інтенсивну поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і показує крихкість людського життя».

Цьогорічну Нобелівську премію миру присудили японській правозахисній організації Nihon Hidankyo за зусилля щодо досягнення миру, вільного від ядерної зброї.

Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Цього року вона становитиме 11 млн шведських крон (близько $1,1 млн).

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Останні статті

09 жовтня 2024

08 жовтня 2024

02 жовтня 2024

25 вересня 2024

18 вересня 2024

Нобелівська премія: оголосили лауреатів з економіки

Джерело: ua-independent.com (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua