Тепер для виготовлення компосту українські фермери мусять отримувати дозволи

18 жовтня 2024 р. 08:47

18 жовтня 2024 р. 08:47


Починаючи з 9 жовтня для виготовлення компосту з гною українські фермери мають оформлювати дозвіл на обробку відходів та замовляти оцінку впливу на довкілля (ОВД), пише SEEDS .

Отримання цих документів затягнеться приблизно на рік та орієнтовно коштуватиме 1,5 млн грн. Без них діяльність сільгоспвиробника вважається порушенням закону. Про це попередили в Асоціації професіоналів довкілля (PAEW).

Фахівці пояснили, що відповідно до закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною», прийнятого у 2015 році, утворювач має право зберігати, обробляти та вносити в поля органічне добриво без додаткових дозвільних документів. Але йому суперечить ст. 2 закону України «Про управління відходами», прийнятого у 2022 році.

«У цій статті зазначено, що дія цього Закону не поширюється на побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною, крім тих, до яких застосовуються операції спалювання, захоронення або які використовуються для біогазу та компосту. Відповідно гній, який використовується для компостування або виробництва біогазу, тепер стає відходом і на нього розповсюджуються всі вимоги закону про управління відходами», — кажуть знавці.

Тобто для того, щоб легально виготовляти компост з гною, тепер потрібно оформлювати дозвіл на обробку відходів.

PAEW (Асоціація професіоналів довкілля) звернулася до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з пропозиціями, «що дозволять хоча б тимчасово погалузево реагувати на колапс сфери управління відходами».

SEEDS

Тепер для виготовлення компосту українські фермери мусять отримувати дозволи

Джерело: www.seeds.org.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua