Зростання ВВП України у вересні прискорилося до 3,8% у річному вимірі – Мінекономіки

18 жовтня 2024 р. 17:15

18 жовтня 2024 р. 17:15


⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Пожвавлення внутрішнього попиту та стабільна робота Українського морського коридору підтримали позитивні тенденції у промисловості, зазначило Мінекономіки.
  • Зростає попит на продукцію машинобудування (зокрема ВПК) та будівельні матеріали, а також промислові товари для домогосподарств.
  • Пожвавлення промисловості позитивно вплинуло на транспорт – зросли обсяги залізничних перевезень і переробки вантажів у морських портах.
  • У будівництві збільшились обсяги робіт завдяки відновленню критичної інфраструктури та ремонту доріг.
  • У внутрішній торгівлі спостерігалось зростання обороту завдяки збільшенню споживчого попиту й налагодженню постачання товарів.
  • Сільське господарство демонструє позитивну динаміку завдяки початку збору пізніх культур, а тваринництво зростає завдяки стабільному попиту та державній підтримці.
  • Водночас дефіцит кваліфікованих фахівців негативно впливає на очікування й економічну активність бізнесу, наголосили в Мінекономіки.
  • Попри виклики війни, економіка продовжує відновлюватися, зазначила перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • «Другий місяць поспіль підприємства торгівлі, промисловості та будівництва покращують оцінки своєї діяльності на найближчу перспективу, і однією з ключових причин цього оптимізму є нормалізація ситуації в енергетиці», – наголосила Свириденко.

Контекст

Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання ВВП України за підсумками 2024 року на рівні 3%, інфляцію – 9%. Попередній прогноз Фонду – зростання ВВП у діапазоні від 2,5% до 3,5% за інфляції 8%.

За прогнозом Мінекономіки, зростання ВВП у 2024-му очікується на рівні 3,5% (раніше прогнозувалося 4,6%). Споживчі ціни у середньому за рік зростуть на 5,4%, грудень до грудня – на 7,9% (порівняно з 8,5% і 9,7% на грудень у попередньому прогнозі).

В останньому Інфляційному звіті НБУ прогнозував зростання реального ВВП у 2024 році на 3,7% та прискорення динаміки Індексу споживчих цін до 8,5% на кінець поточного року.

Уряд очікує, що зростання реального ВВП України сповільниться з 3,5% у 2024-му до 2,7% у 2025 році.

Зростання ВВП України у вересні прискорилося до 3,8% у річному вимірі – Мінекономіки

Джерело: forbes.ua (Новини)