Cкільки біженців з України хочуть залишитися за кордоном назавжди

18 жовтня 2024 р. 20:13

18 жовтня 2024 р. 20:13


Майже 25% українських біженців у Європі планують оселитися за межами України в довгостроковій перспективі.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром міжнародних інституційних порівнянь і міграційних студій при Інституті Ifo в Мюнхені, пише DW.

«Близько 35% українських біженців хочуть повернутися в Україну, щойно там знову стане безпечно. Лише 4% планують повернутися найближчим часом незалежно від ситуації з безпекою», — зазначив Пану Поутваара (Panu Poutvaara), директор Центру міграційних досліджень Ifo.

До речі, Finance.ua пропонує оформити туристичне страхування онлайн за вигідними цінами. Дія поліса поширюється на весь світ. Оформити туристичне страхування на Finance.ua ✈️

Зазначається, що дещо майже 11% біженців вже повернулися в Україну, ще 25% не визначилися.

«Наші результати показують, що хоча багато хто з українських біженців досі хоче повернутися до своєї країни, перебіг війни є вирішальним фактором для переважної більшості. Чим довше триває конфлікт, тим більше людей можуть уявити собі майбутнє за межами України», — каже дослідниця міграції Ifo Івонн Гісінг (Yvonne Giesing).

Невдовзі після виїзду лише 10% українців заявили, що в довгостроковій перспективі оселяться за межами України, додають в Ifo. До кінця 2023 року ця частка зростала в середньому на 1,6 відсоткового пункту за 100 днів, тоді як фактичний рівень повернення становив 2,7 відсоткового пункту. На противагу цьому, майже 60 відсотків прагнули повернутися в Україну одразу після втечі, щойно вони знову відчують себе в безпеці. З часом ця частка різко знизилася в середньому на 4,7 відсоткового пункту за 100 днів.

При цьому у березні повідомлялося про те, що лише кожен п’ятий біженець з України (21%) у Німеччині розраховує на можливість повернення на батьківщину, водночас абсолютна більшість — 77% - планували залишитися у ФРН принаймні ще на наступні два роки, а ще 2% виявляють бажання переїхати до іншої країни.

Світлана Вишковська

Редактор

Cкільки біженців з України хочуть залишитися за кордоном назавжди

Джерело: finance.ua