Міністр закордонних справ Норвегії відвідав Рівненську АЕС

18 жовтня 2024 р. 23:55

18 жовтня 2024 р. 23:55


Глава МЗС Норвегії Еспен Барт Ейде відвідав Рівненську атомну електростанцію, щоб висловити підтримку роботі над забезпеченням ядерної безпеки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті норвезького уряду.

«Атаки Росії на енергосистему можуть поставити під загрозу ядерну безпеку навіть тоді, коли атомні електростанції не зазнають прямого впливу», – сказав міністр

За його словами, будь-яка атака, що поставить під загрозу ядерну безпеку України та Європи, буде неприйнятною.

Глава МЗС нагадав, що співпраця України та Норвегії у галузі ядерної безпеки розпочалась у 1986 році, коли сталася аварія на Чорнобильській АЕС. Вона була розширена після незаконної анексії Росією Криму та вторгнення у східні області України у 2014 році, а також була посилена у після початку повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема, у березні 2022 року Норвегія забезпечила Рівненську АЕС необхідними запасними частинами.

«Ми також підтримали заходи з кібербезпеки на Рівненській АЕС та надали обладнання для забезпечення швидкого запуску реакторів після автоматичного відключення через нестабільне електропостачання», – сказав міністр.

Водночас він висловив глибоку стурбованість ситуацією на захопленій російськими військами Запорізькій АЕС.

Зазначається, що разом з главою МЗС на Рівненську АЕС прибув Пер Странд, гендиректор Норвезького агентства з радіаційної та ядерної безпеки (DSA).

«Напади Росії на енергомережу становлять пряму загрозу ядерній безпеці та безпеці Європи», – наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, \глава МЗС Еспен Барт Ейде заявив, що Норвегія виділить Україні пакет допомоги на 250 млн євро для відновлення зруйнованих енергооб’єктів та розбудови сучасної енергетичної інфраструктури.

Міністр закордонних справ Норвегії відвідав Рівненську АЕС

Джерело: ukrinform.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua