Внаслідок підняття військового збору тінізація зарплат зросте на третину - економіст

19 жовтня 2024 р. 14:37

19 жовтня 2024 р. 14:37


Ключовим наслідком від підняття військового збору до 5% в базовому сценарії стане додаткова тінізація зарплат в Україні до показнику 45% з нинішніх 35%, тобто цей рівень зросте приблизно на третину. Про це у своїй колонці для Delo.ua пише доктор економічних наук, голова Advanter Group та ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України Андрій Длігач.

"На жаль, ми вже це бачимо: з 1 жовтня деякі компанії в очікуванні найгіршого сценарію почали скорочувати офіційні зарплати і кількість офіційно працевлаштованих. І це при тому, що сам бізнес розуміє, що без підняття певних податків ми вже не обійдемося", - зазначає він.

За оцінкою економіста, підняття військового збору призведе не тільки до негативних наслідків для бізнесу, серед яких, зокрема, і скорочення інвестицій та обороту: це призведе і до додаткового скорочення ВВП на 0,9% і до негативного ефекту для дербюджету - зниження надходжень та збільшення видатків.

Згідно моделювання, в найгіршому сценарії у відповідь на підняття податків вже самій державі доведеться піднімати зарплати держслужбовцям, і вона таким чином наступного року сама вже не дорахується внаслідок податкових новацій майже 40 мільярдів гривень.

На думку експерта, підняття ставок податків є не оптимальним рішенням навіть в умовах відсутності часу, а є лиш "латанням дірок". Суттєво ж покращити ситуацію з наповненням бюджету, за його словами, можуть тільки системні зміни в податковій та митній системі, дерегуляція і наведення ладу в правоохоронній системі.

Для цього, як вказав Длігач, треба скасувати "жахливу" систему з блокування податкових накладних, перезавантажити керівництво податкової, а також провести ліберальну антикорупційну податкову реформу. Додатковий ефект для держбюджету від реформи він оцінює у 150 мільярдів гривень на рік.

Нагадаємо, що закон про підвищення податків Верховна Рада прийняла 10 жовтня . Він передбачає, зокрема, підняття військового збору з 1,5% до 5%, збільшення ставки податку на прибуток за 2024 рік до 50% для банків і до 25% для небанківських фінустанов, встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток для АЗС та збільшення мінімальних роздрібних цін на вина на 50%.

14 жовтня парламент відхилив всі подані депутатами проєкти постанов про скасування цього рішення, що уможливило його підписання головою Ради Русланом Стефанчуком та подальшу передачу на підпис президенту Володимиру Зеленському.

Внаслідок підняття військового збору тінізація зарплат зросте на третину - економіст

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua