Захід не сприятиме поверненню українців після припинення бойових дій – експерт

19 жовтня 2024 р. 20:01

19 жовтня 2024 р. 20:01


Після припинення бойових дій країни Європи не сприятимуть поверненню українських біженців додому. Також не сприятиме поверненню українців те, що вони зараз перебувають на початку свого міграційного циклу, заявив експерт у сфері міграційної політики Андрій Гайдуцький в інтерв'ю редакторці відділу економіки ZN.UA Юлії Самаєвій .

За словами експерта, українці потрібні країнам ЄС для розв’язання їхньої ключової проблеми — дефіциту робочої сили.

Він навів приклад Чехії. Через нестачу робочої сили недоотриманий дохід чеського бізнесу, за даними PwC, становить понад 230 мільярдів крон, або 4,5% ВВП країни.

“І така ситуація в більшості країн ЄС. Тому зараз для них українці як манна небесна, що стабілізує ситуацію на ринку робочої сили. А ще ж є США і Канада, які за три роки залучили понад 800 тисяч українців. Вони, як пилосос, готові поглинути всіх тих, хто не інтегрується в ЄС, адже умови інтеграції в Америці значно легші”, – переконаний Андрій Гайдуцький.

Крім того, як зауважив експерт, українські біженці перебувають тільки на початку свого міграційного циклу і лише взялися за досягнення своїх цілей.

“Хтось почав навчатися, хтось почав працювати, а дехто — накопичувати заощадження на майбутній бізнес в Україні… Але раптом хтось пропонує сказати біженцям: «Кидайте все і повертайтеся». Це суперечить логіці економічного циклу. Українські біженці перебувають тільки на початку свого міграційного циклу. А весь міграційний цикл триває в середньому 3–15 років і залежить від цілей людини”, – констатував Андрій Гайдуцький.

Нагадаємо, близько 25% українських біженців у Європі планують назавжди оселитися за межами України. Такі дані опитування серед українських біженців опублікував мюнхенський Інститут економічних досліджень ifo. Водночас близько 35% українських біженців хочуть повернутися в Україну щойно там знову буде безпечно. Попри ситуацію з безпекою найближчим часом повернутись в Україну планують лише 4% опитаних.

Захід не сприятиме поверненню українців після припинення бойових дій – експерт

Джерело: zn.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua