США готові надати Україні до $20 мільярдів у рамках кредиту G7 - FT

20 жовтня 2024 р. 11:08

20 жовтня 2024 р. 11:08


Сполучені Штати готові надати Україні до 20 мільярдів доларів у рамках кредиту країн «Великої сімки» (G7), який буде погашений за рахунок прибутків від заморожених російських активів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Financial Times із посилання на поінформовані джерела.

Перемовини щодо кредиту прискорюються, оскільки західні чиновники хочуть надати фінансування Києву до кінця 2024 року, усвідомлюючи, що у разі перемоги кандидата від республіканців Дональда Трампа на президентських виборах США у листопаді, допомога Вашингтона Україні може бути припинена, йдеться у матеріалі.

Зазначається, що донедавна очікувалося, що внесок США у кредит G7 буде меншим, аніж спочатку планувалося, оскільки Євросоюз не зміг гарантувати, що російські активи залишатимуться замороженими щонайменше три роки.

Однак у п’ятницю американські посадовці повідомили своїм колегам з G7, що Вашингтон надасть повну початкову суму – близько 20 мільярдів доларів. За словами джерел, це стане можливим, навіть якщо ЄС не зможе переконати прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана скасувати накладене вето на продовження санкцій ЄС, чого вимагає США.

Очікується, що міністри фінансів G7, які зберуться у Вашингтоні 25 жовтня у кулуарах зустрічей Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Світового банку, оприлюднять заяву із розподілом і структурою кредиту.

Одне з поінформованих джерел FT розповіло, що остаточна домовленість ще не досягнута і США досі консультуються із членами Конгресу та Україною щодо того, як буде погашатися кредит.

На саміті G7 в Італії 14 червня 2024 року лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд дол. США. Кошти будуть обслуговуватися та погашатися за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

Заморожені активи центрального банку Росії в ЄС сягають 210 млрд євро і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у 2,5-3 млрд євро на рік.

Як повідомляв Укрінформ, 9 жовтня Рада ЄС погодила надання Україні макрофінансової допомоги на суму 35 мільярдів євро , а також новий механізм, який допоможе Україні у погашенні кредитів на суму до 45 мільярдів євро, наданих ЄС та партнерами з G7.

США готові надати Україні до $20 мільярдів у рамках кредиту G7 - FT

Джерело: ukrinform.ua (Економіка)