Якщо не спростити залучення іноземців, то український бізнес почне свою релокацію за кордон – експерт

20 жовтня 2024 р. 11:16

20 жовтня 2024 р. 11:16


Якщо не спростити залучення мігрантів, то через відсутність достатньої кількості робітників український бізнес почне свою релокацію за кордон. Про це заявив експерт у сфері міграційної політики Андрій Гайдуцький в інтерв'ю редакторці відділу економіки ZN.UA Юлії Самаєвій .

За його словами, найперше почнеться релокація за кордон українських кадрів, далі релокація українського капіталу та проєктів, особливо в ІТ-сфері.

“Наприклад, українська IT-компанія Ciklum відкрила офіс в Індії на понад 400 осіб, тому що середня річна зарплата програміста в Індії становить 8,4 тисячі доларів США, а в Україні — 27 тисяч доларів” – розповів експерт.

Він додав, якби в Україні було спрощено систему залучення іноземців, Ciklum створила б половину з цих робочих місць в Україні, залучивши індусів чи пакистанців.

За даними Андрія Гайдуцького, таких компаній, які змушені відкривати закордонні офіси, насправді вже тисячі.

“Через недалекоглядність влади бюджет не отримує податків із зарплати робочих місць, які могли б бути створені в Україні, а бізнес не отримує споживчого попиту, який могли б сформувати ці люди всередині країни”, – наголошує експерт.

Нагадаємо, близько 25% українських біженців у Європі планують назавжди оселитися за межами України. Такі дані опитування серед українських біженців опублікував мюнхенський Інститут економічних досліджень ifo. Водночас близько 35% українських біженців хочуть повернутися в Україну щойно там знову буде безпечно. Попри ситуацію з безпекою найближчим часом повернутись в Україну планують лише 4% опитаних.

Якщо не спростити залучення іноземців, то український бізнес почне свою релокацію за кордон – експерт

Джерело: zn.ua (Економіка)