Українська влада готова підвищити ПДВ: у МВФ вказали, за яких умов це можливо

20 жовтня 2024 р. 16:00

20 жовтня 2024 р. 16:00


Основні тези

  • Українська влада готова підвищити ПДВ для забезпечення додаткових доходів бюджету за потреби.
  • МВФ зазначив, що поточний закон про підняття податків залишає менші буфери в бюджеті 2025 року для поглинання потенційних шоків.
  • Експерти МВФ вважають підвищення основної ставки ПДВ найбільш доцільним для збереження дефіциту керованим.

Підвищення ПДВ

Українська влада запевнила МВФ, що готова у разі потреби підвищити податок на додану вартість (ПДВ). У фонді також вважають це основним ресурсом додаткових доходів бюджету.

Про це йдеться у прогнозі Міжнародного валютного фонду від 18 жовтня 2024 року.

Дивіться також Коли закінчиться війна в Україні: МВФ оновив базовий прогноз

Можливість підвищення ПДВ в Україні

Українська влада запевнила, що готова оперативно вжити додаткових заходів, коли виникне така потреба. Також у документі вказано, що наразі простір для маневру влади України в рамках поточного пакету ресурсів жорстко обмежений.

Тому для забезпечення виконання бюджету ми реагуватимемо на дефіцит доходів або нові потреби у видатках підвищенням податків. Ми розглядаємо підвищення основної ставки ПДВ як найбільш ефективне потенційне джерело додаткових доходів на даному етапі, і це є центральним для нашого планування на випадок непередбачених обставин,
– додали в уряді України.

Експерти МВФ у своїх рекомендаціях відзначили, що бюджетний процес в Україні проходить у надзвичайно складних та невизначених обставинах. Там вказують, що поточний закон про підняття податків залишає менші буфери у бюджеті 2025 року для поглинання потенційних шоків, особливо після значних внутрішніх запозичень, які матимуть місце до кінця 2024 року.

"Отже, якщо виникнуть непередбачені потреби у витратах та/або доходи почнуть відставати, влада зобов'язалася запровадити додаткові податкові заходи, які дозволять зберегти дефіцит керованим та компенсувати вплив будь-якого шоку на борг", – йдеться у документі.

У такому разі у МВФ вважають, що підвищення основної ставки ПДВ було б найбільш доцільним.

Українська влада готова підвищити ПДВ: у МВФ вказали, за яких умов це можливо

Джерело: 24tv.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua