Пенсії військових: на які суми можуть розраховувати українські захисники

20 жовтня 2024 р. 21:31

20 жовтня 2024 р. 21:31


Додаткові фінансові винагороди, що отримують українські військові, не включаються до розрахунку пенсії. Ці виплати є преміями за виконання бойових завдань, а не регулярною зарплатнею.

Про це заявила адвокатка ГО «Юридична сотня» Ірина Дмитренко в етері «Українського Радіо».

«Додаткові винагороди не впливають на розмір пенсії, тому що ця виплата не постійна, вона не є щомісячною, а залежить від того, які саме бойові завдання виконує військовослужбовець. Тому ці 30, 50 та 100 000, передбачені постановою Кабінету Міністрів України № 168, не мають значення для розміру пенсії», — пояснила адвокатка.

На які пенсії можуть розраховувати військові

За її словами, пенсії за вислугу років, наприклад, призначаються особам, які мають календарну вислугу 20 років і більше в розмірі 50% грошового забезпечення за останньою займаною посадою.

До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати

Якщо людина має понад 20 років вислуги, тоді за кожен рік понад 20 років, додатково нараховується 3% відповідних сум грошового забезпечення.

Адвокатка зазначила, якщо ж ідеться про пенсію за змішаним стажем, коли 20 років страхового стажу, але половина з нього — це військова вислуга, то в цьому разі пенсія становитиме 50% за 25 років страхового стажу, а кожний повний рік стажу понад 25 років — ще додатково 1% від суми грошового забезпечення.

Довідка Finance.ua:

  • станом на 1 жовтня середній розмір пенсії в Україні становить 5 851,86 грн;
  • в Україні хочуть внести зміну щодо виплат пенсій. Пропонується пришвидшити цей процес шляхом надання можливості отримувати виплати через платіжну систему «Нової пошти»;
  • Україна витрачає до двох мільярдів гривень на послуги з виплати пенсій. Проте серед поштових операторів зберігається конкуренція через можливість розширення спектра послуг.

Пенсії військових: на які суми можуть розраховувати українські захисники

Джерело: finance.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua