Україна вже виконала 28 структурних маяків за програмою МВФ

21 жовтня 2024 р. 10:44

21 жовтня 2024 р. 10:44


У межах Механізму розширеного фінансування для України (Extended Fund Facility — EFF) від Міжнародного валютного фонду Україна вже виконала 28 структурних маяків.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

«Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) завершила пʼятий перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування для України (Extended Fund Facility — EFF). Керівництво МВФ відзначило прогрес української сторони у виконанні умов програми EFF. Вперше за всю історію співпраці Україна успішно пройшла пʼять переглядів фінансової програми МВФ», — сказано в повідомленні.

Україна виконала всі структурні маяки, які було передбачено до пʼятого перегляду, та ще два достроково.

Загалом виконано пʼять зобовʼязань, а саме:

Загалом Україна вже виконала 28 структурних маяків у межах програми EFF, із яких 19 у фіскальному напрямі.

«Програма EFF є найрезультативнішою для України у контексті кількості успішних переглядів. Це демонструє спроможність і готовність України впроваджувати зміни навіть в умовах повномасштабної війни. Вчергове хочу наголосити, що співпраця з МВФ є невід’ємною частиною у підтримці фіскальної, монетарної стабільності та стимулювання економічного відновлення. Експертна підтримка разом із мобілізацією зовнішнього фінансування продовжують бути стабілізуючими факторами для нашої фінансової системи», — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Також в рамках пʼятого перегляду була здійснена оптимізація графіку траншів на 2025 рік, що дозволить залучити до державного бюджету більше коштів в рамках EFF у наступному році.

Довідка Finance.ua:

  • Рада МВФ завершила п’ятий огляд програми розширеного фінансування (EFF) для України, що дозволило виділити близько 1,1 мільярда доларів на підтримку українського бюджету;

  • до державного бюджету вже надійшло пʼять траншів у рамках програми МВФ EFF загальним обсягом близько 7,6 млрд доларів США, із яких близько 3,1 млрд доларів США у 2024 році. Загалом у 2024 році програма передбачає 5,4 млрд доларів США бюджетної допомоги Україні;

  • 31 березня 2023 року Виконавча рада МВФ затвердила чотирирічну програму в рамках Механізму розширеного фінансування (EFF) для України з фінансуванням в розмірі близько 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ);

  • програма є частиною пакету міжнародної підтримки України на суму, яка наразі становить близько 151 млрд доларів США на 2023−2027 роки.

Альона Лістунова

Кореспондент-редактор

Україна вже виконала 28 структурних маяків за програмою МВФ

Джерело: finance.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua