ШІ-пошуковик Perplexity планує залучити $1 млрд при оцінці до $8 млрд – FT

21 жовтня 2024 р. 12:24

21 жовтня 2024 р. 12:24


🎬 Премʼєра YouTube-проєкту Forbes Next про майбутніх зірок українського бізнесу. Перший випуск про бренд Mermade, який заробляє 155 млн грн на косметиці в маленьких баночках.👉 Дивіться за цим лінком

Деталі

  • Perplexity домовляється про залучення від $500 млн до $1 млрд, що оцінить компанію у $8 млрд, кажуть співрозмовники видання.
  • «Інтенсивність і інтерес прискорилися за останній місяць», – сказала людина, знайома з ходом переговорів. За словами співрозмовника, раунд OpenAI на суму $6,6 млрд, який оцінив компанію в $150 млрд, встановив нову межу для стартапів у сфері ШІ.
  • Серед спонсорів Perplexity – виробник ШІ-чипів Nvidia, засновник Amazon Джефф Безос та кілька відомих імен з індустрії ШІ, таких як співзасновник OpenAI Андрій Карпаті й головний науковець Meta Ян Лекун.
  • За словами людей, знайомих з угодою, минуло всього кілька місяців з того часу, як Perplexity закрила раунд збору коштів на $250 млн, в якому взяв участь SoftBankʼs Vision Fund 2. Це потроїло її оцінку до $3 млрд. Компанія залучала кошти у січні та квітні цього року.

Контекст

Річна виручка Perplexity на основі поточних продажів становить близько $50 млн, за даними WSJ . Ці показники свідчать про високий інтерес до продуктів Perplexity AI з боку користувачів і бізнесу, що є важливим фактором для залучення додаткових інвестицій, зазначило видання.

Продукт Perplexity – пошукова система на основі генеративного штучного інтелекту, яка видає результати за допомогою інтерфейсу в стилі чат-ботів. Такий метод не є унікальним. Це саме пропонують ChatGPT і Bing від Microsoft, а Google робить великий стрибок до удосконалення результатів пошуку за допомогою свого Gemini LLM.

Однією з ключових особливостей Perplexity AI є її здатність обробляти великі обсяги даних за допомогою різних мовних моделей. Продукти компанії інтегрують рішення від таких лідерів, як OpenAI, включно з відкритою моделлю Llama. Це дає змогу Perplexity надавати користувачам точні та обґрунтовані відповіді на їхні запити з обовʼязковими посиланнями на джерела.

Останніми тижнями співзасновник OpenAI Ілля Суцкевер та «хрещена мати» ШІ Фей-Фей Лі окремо залучили по $1 млрд для стартапів, яким лише кілька місяців. Колишня технічна директорка OpenAI Міра Мураті також веде попередні переговори з інвесторами про залучення коштів для нового стартапу, за даними джерел FT.

Водночас шквал залучення коштів додав побоювань щодо утворення бульбашки в секторі, коли стартапи, які ще не стали прибутковими, витрачають мільярди доларів на навчання найсучасніших моделей ШІ.

ШІ-пошуковик Perplexity планує залучити $1 млрд при оцінці до $8 млрд – FT

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua