Україна може відновити підвищення тарифів на енергоносії в умовах війни

21 жовтня 2024 р. 14:50

21 жовтня 2024 р. 14:50


Відповідна інформація міститься в оновленому Меморандумі про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ), опублікованому в рамках П'ятого перегляду програми EFF для України. Пише "Цензор. НЕТ".

Документ вказує, що в разі нормалізації умов уряд зобов'язується підвищити тарифи з урахуванням нової методології та соціальних чинників, діючи в умовах поточної війни. Влада також планує залучати зовнішнє фінансування і забезпечувати пряму бюджетну підтримку енергетичним державним підприємствам за наявності відповідних ресурсів.

Після закінчення війни реформа енергетичного сектору потребуватиме відновлення та посилення конкуренції на оптовому та роздрібних ринках газу. Це також включає в себе необхідність поступового підвищення тарифів на газ і електроенергію до рівня, необхідного для покриття витрат, з урахуванням розподілу ресурсів для підтримки вразливих домашніх господарств.

Очікується, що Кабмін розробить дорожню карту з лібералізації тарифів на газ і електроенергію з конкретними термінами реалізації в післявоєнний період. До того ж, до кінця жовтня 2024 року уряд зобов'язується провести аудит боргів компаній у сфері централізованого теплопостачання перед НАК "Нафтогаз України", що виникли через відмінності в тарифах і наслідки війни.

Як повідомлялося раніше, 31 травня Кабмін уже підвищив тариф на електроенергію для населення на 60%, довівши його до 4,32 грн за кВт/год, що однаково залишається нижчим за ринкову вартість. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що нові тарифи залишаються значно нижчими за ринкові ціни.

Національний банк України також прогнозує подальше підвищення тарифів на газ, опалення та гарячу воду, починаючи з 2025 року, що підкреслює необхідність адаптації енергетичної політики до поточних економічних умов.

Україна може відновити підвищення тарифів на енергоносії в умовах війни

Джерело: socportal.info (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua