В Україні відбулися перші торги гарантіями походження електроенергії з відновлюваних джерел енергії

21 жовтня 2024 р. 18:08

21 жовтня 2024 р. 18:08


🎬 Премʼєра YouTube-проєкту Forbes Next про майбутніх зірок українського бізнесу. Перший випуск про бренд Mermade, який заробляє 155 млн грн на косметиці в маленьких баночках.👉 Дивіться за цим лінком

Деталі

  • Під час торгів на майданчику «Оператора ринку» придбано 28 257 гарантій походження, які пропонувало ПрАТ «Укргідроенерго».
  • Їх власниками стали 12 українських компаній. Ціна однієї гарантії походження за результатами торгів становить 13 грн/МВт*год.

Контекст

Торги гарантіями походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, є важливим механізмом для прозорості походження енергії та сприяння розвитку «зеленої» енергетики.

Гарантії походження (GoO – Guarantees of Origin) – це електронні сертифікати, які підтверджують, що певна кількість електроенергії була вироблена з відновлюваних джерел, таких як сонце, вітер, вода або біомаса.

Торгівля гарантіями походження на майданчику «Оператора ринку» здійснюється стандартизованими та спеціальними продуктами. Для продавців і покупців гарантій походження доступні два види торгів: безперервні та індивідуальні.

Після купівлі гарантії походження покупець-споживач має погасити (активувати) її у Реєстрі гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, адміністрування якого здійснює НКРЕКП.

Після цього куплена гарантія походження виводиться з обігу та є підтвердженням того, що покупець використовує для виробництва товарів чи послуг зелену енергію.

В Україні відбулися перші торги гарантіями походження електроенергії з відновлюваних джерел енергії

Джерело: forbes.ua (Новини)