МАГАТЕ продовжує моніторити критично важливі підстанції для українських АЕС

21 жовтня 2024 р. 19:23

21 жовтня 2024 р. 19:23


У понеділок, 21 жовтня, інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) продовжили моніторингову місію на одній із підстанцій оператора системи передачі. Ця підстанція є важливою для стабільної роботи українських атомних електростанцій (АЕС). Про це повідомляє Міністерство енергетики України

Зазначається, що місія МАГАТЕ відбувається згідно з узгодженим графіком. Вона продовжуватиметься на всіх підстанціях, важливих для атомної енергетики України. Інспектори працюють для захисту цих об’єктів від можливих російських атак.

Як розповів міністр енергетики Герман Галущенко, ця місія є результатом домовленостей, досягнутих під час візиту генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та переговорів із Президентом України Володимиром Зеленським.

Герман Галущенко наголосив, що у міністерстві сподіваються, що присутність  інспекторів МАГАТЕ на ключових для роботи АЕС підстанціях магістральної електромережі допоможе підтримати ядерну та радіаційну безпеку.

“Удари Росії по цивільних енергетичних обʼєктах, зокрема ключових підстанціях, напряму загрожують  ядерній  та радіаційній безпеці всієї Європи”, – констатував міністр.

Нагадаємо, АЕС є головним джерелом електроенергії для України. Підстанції, що забезпечують передачу електроенергії з атомних станцій, стали головними мішенями для ударів РФ. Атаки на ці об’єкти фактично загрожують зупинкою атомних станцій через неможливість передавати вироблену енергію в мережу.

У відповідь на ці загрози Міністерство енергетики України досягло домовленостей із МАГАТЕ про розширення моніторингової місії, щоб запобігти атакам. Інспектори прирівнюють атаки на підстанції до атак на самі АЕС, підкреслюючи їхню небезпеку для ядерної безпеки.

МАГАТЕ продовжує моніторити критично важливі підстанції для українських АЕС

Джерело: zn.ua (Економіка)