Нові зарплати українців: зміни в податках і військовий збір

22 жовтня 2024 р. 11:10

22 жовтня 2024 р. 11:10


Це означає, що роботодавці сплачуватимуть із заробітної плати найманих працівників 23% податку замість попередніх 19,5%. Законопроєкт №11416-д регламентує нові умови оподаткування. Пише "Новости. Live".

Як нараховуватимуть військовий збір у жовтні

Новий закон про податки набуде чинності наступного дня після його оприлюднення, і відтоді роботодавці повинні будуть враховувати новий розмір військового збору під час розрахунку заробітної плати. Важливо, що аванси виплачуватимуть за старими нормами з 1,5% збору, а основна частина зарплати - за новою ставкою в 5%.

Нові суми податків із зарплати

Податок на доходи фізосіб залишиться на рівні 18%, що становить 180 гривень з кожної тисячі доходу. З додаванням нового військового збору, який становитиме 50 гривень, загальна сума податків становитиме 230 гривень з кожної тисячі гривень доходу. Наприклад, із середньої заробітної плати найманого працівника у 20 тисяч гривень буде утримано 4,6 тисячі гривень податків, у результаті чого працівнику залишиться 15,4 тисячі гривень.

Важливі моменти

Експерти попереджають про можливі ризики, пов'язані з переглядом податкових ставок в умовах війни та збільшення доходів до державного бюджету. Очікується також хвиля судових спорів з приводу нових норм. Крім того, на українському ринку праці роботодавці дедалі частіше готові брати на роботу громадян без досвіду, і в деяких випадках зарплата може сягати 40 тисяч гривень і вище.



Нові зарплати українців: зміни в податках і військовий збір

Джерело: socportal.info (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua