Кредит для України коштом заморожених активів РФ: у Європарламенті тривають дебати

22 жовтня 2024 р. 11:43

22 жовтня 2024 р. 11:43


У Європарламенті у Страсбурзі тривають дебати щодо резолюції про створення Механізму кредитного співробітництва та надання виняткової макрофінансової допомоги для України.

Пізніше у вівторок парламент має проголосувати за документ, який уможливить надання Україні допомоги на суму 35 мільярдів євро, а також новий механізм, який допоможе Україні у погашенні кредитів на суму до 45 мільярдів євро, наданих ЄС та партнерами з G7, передає кореспондент Укрінформу.

Відкриваючи дебати, доповідачка з цього питання Карін Карлсбро закликала підтримати документ, розроблений за прискореною процедурою комітетом з питань міжнародної торгівлі та комітетом у закордонних справах.

«Те, що відбувається в Україні зараз, незабаром стане нашою спільною європейською історією. Сьогодні ми, Європарламент, змусимо Росію заплатити», - сказала вона.

«Ціну, яку платить український народ за цю війну, неможливо виміряти в євро чи доларах. Тим не менш, ми не можемо уникнути фінансового виміру цієї війни. Економіка України перебуває під величезним тиском, і після років російських атак на інфраструктуру, електростанції, міста і села, школи і лікарні, потреба у фінансовій підтримці є нагальною. Наша допомога - це питання морального обов'язку і відповідальності», - наголосила доповідачка.

Вона пояснила, що цей механізм означає абсолютно нову модель підтримки України, а саме позику коштів на суму 45 мільярдів євро, з яких ЄС зобов'язується покрити до 35 мільярдів євро.

«Погашення кредиту фінансуватиметься за рахунок надходжень від заморожених російських активів у Європі. Це перший випадок, коли ця стратегія застосовується в більш жорсткій формі і в такому великому масштабі кредиторами з ЄС і G7», - зазначила доповідачка.

Голосування тексту в першому читанні в Європарламенті має відбутись пізніше у вівторок. Після нього Європейська рада затвердить рішення за письмовою процедурою.

З метою швидкого ухвалення та забезпечення надходження макрофінансової допомоги в Україну, держави-члени ЄС домовилися, що якщо Європарламент ухвалить пропозицію Єврокомісії без внесення змін, Рада ЄС також ухвалить текст без змін.

Як повідомлялось, Рада ЄС у середу погодила надання Україні макрофінансової допомоги на суму 35 мільярдів євро, а також новий механізм, який допоможе Україні у погашенні кредитів на суму до 45 мільярдів євро, наданих ЄС та партнерами з G7.

Кредит для України коштом заморожених активів РФ: у Європарламенті тривають дебати

Джерело: ukrinform.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua