Зеленський про обмін територій на членство в НАТО: Не обговорюємо це з партнерами, але вкиди невипадкові

22 жовтня 2024 р. 14:51

22 жовтня 2024 р. 14:51


Цитати

  • «Ми не обговорюємо це. Але вважаю, що ці вкиди в медіа невипадкові. Мабуть, такі думки у деяких партнерів можуть бути», – сказав він.
  • Партнери не комунікують із Зеленським напряму це питання, додав президент. «Але через медіа, зрозуміло, перевіряють його градус. Думаю, тут все залежить від суспільства України», – уточнив він.
  • Який би в України не був шлях – юридично ніхто не визнаватиме окуповані території територіями інших держав, запевнив Зеленський. Президент додав, що наголошує на запрошенні України до НАТО ще під час війни, тому що воно дається країні в міжнародно визнаних кордонах.
  • Отримати запрошення до НАТО під час війни – принципово, сказав Зеленський. «А вже який вступ [України до НАТО], як він буде відбуватись, скільки — це наступний крок, дипломатія. Можуть бути різні формати», – підсумував президент.

Контекст

Запрошення України до НАТО – перший пункт «плану перемоги», який Зеленський наприкінці вересня представив лідерам у США, продовжує представляти його західним лідерам та презентував у Верховній Раді . Президент сподівається отримати запрошення найближчими місяцями.

Західні дипломати дедалі частіше обговорюють варіант вступу України до НАТО за «західнонімецький сценарій», повідомляло Financial Times із посиланням на джерела. Це передбачає поширення статті 5 договору НАТО про колективну самооборону лише на підконтрольну Україні території з де-юре невизнанням юрисдикції РФ над окупованими територіями.

Зеленський про обмін територій на членство в НАТО: Не обговорюємо це з партнерами, але вкиди невипадкові

Джерело: forbes.ua (Новини)