Зеленський: Є консенсус більшості країн НАТО щодо запрошення України. Сподіваємось на позитивну реакцію США після виборів

22 жовтня 2024 р. 14:51

22 жовтня 2024 р. 14:51


Цитати

  • «Ми бачимо сьогодні консенсус більшості країн Альянсу і стриману позицію кількох країн», – сказав Зеленський. Є впевненість у підтримці з боку Франції та Британії. «Вважаємо, що будуть підтримувати італійці», – додав він.
  • Німеччина має скепсис щодо вступу України до НАТО через побоювання реакції РФ, сказав Зеленський. На позицію Німеччини могло б вплинути впевнене «так» від США.
  • «Сьогодні ситуація в більшості залежить від Сполучених Штатів. Вважаємо, що у них йде консолідація їх думок щодо НАТО і це має вплив ще на, наприклад, Угорщину і Словаччину», – додав Зеленський.
  • Президент сподівається на більш позитивну реакцію США щодо запрошення України до НАТО після американських виборів, які заплановані на 5 листопада. Будь-які різкі заяви з боку США недоречні зараз, оскільки американці не хочуть зайвих ризиків, вважає Зеленський.

Контекст

Запрошення України до НАТО – перший пункт «плану перемоги», який Зеленський наприкінці вересня представив лідерам у США, продовжує представляти його західним лідерам та презентував у Верховній Раді . Президент сподівається отримати запрошення найближчими місяцями.

Західні дипломати дедалі частіше обговорюють варіант вступу України до НАТО за «західнонімецький сценарій», повідомляло Financial Times із посиланням на джерела. Це передбачає поширення статті 5 договору НАТО про колективну самооборону лише на підконтрольну Україні території з де-юре невизнанням юрисдикції РФ над окупованими територіями.

Зеленський переконує , що партнери не обговорюють з ним обмін територій на членство в НАТО. Але вважає невипадковими вкиди у медіа та припускає, що так партнери можуть тестувати думку українського суспільства з цього питання.

Зеленський: Є консенсус більшості країн НАТО щодо запрошення України. Сподіваємось на позитивну реакцію США після виборів

Джерело: forbes.ua (Новини)