Генпрокурор Андрій Костін подав у відставку після засідання РНБО

22 жовтня 2024 р. 17:57

22 жовтня 2024 р. 17:57


Деталі

  • Костін зазначив, що на засіданні РНБО розглядалася «аморальна ситуація з фальшивими інвалідностями посадових осіб державних органів». «Багато ганебних фактів зловживань встановлено і в системі органів прокуратури України», – зазначив він.
  • Генпрокурор вважає правильною позицію президента, що мають бути скасовані всі неправомірні рішення про надання інвалідностей, пенсійних та інших нарахувань, чіткі законодавчі та організаційні зміни й персональна відповідальність.
  • «Я вдячний Президенту України та Верховній Раді України за довіру. Але в даній ситуації вважаю правильним заявити про звільнення з посади Генерального прокурора», – написав Костін.
  • Президент Володимир Зеленський 22 жовтня провів засідання РНБО , на якому розглядалася ситуація з МСЕК і зловживання посадовими особами при отриманні інвалідності. За результатами засідання президент видав указ і доручив премʼєр-міністру розв’язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади.

Контекст

На початку жовтня керівницю Хмельницького МСЕК Тетяну Крупу та її сина – начальника обласного Пенсійного фонду Олександра Крупу викрили на незаконному збагачені. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже $6 млн.

ДБР виявило $100 000, низку підроблених медичних документів, списки «ухилянтів» із прізвищами та фіктивними діагнозами у робочому кабінеті керівниці МСЕК.

Зокрема, у посадовців працівники ДБР знайшли майже $5,2 млн, €300 000, понад 5 млн грн.

7 жовтня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяні Крупі. Її відправили під варту на 60 діб (до 3 грудня) із можливістю внесення застави розміром в понад 500 млн грн.

Пізніше стало відомо, що понад 50 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олексієм Олійником оформили інвалідність, ймовірно, через корупційну схему Тетяни Крупи у МСЕК. Про це повідомляв журналіст Юрій Бутусов після проведення розслідування.

Згодом генеральний прокурор підписав наказ про проведення службового розслідування у зв’язку з поширенням інформації про отримання груп інвалідності 50 прокурорами Хмельницької обласної прокуратури.

Генпрокурор Андрій Костін подав у відставку після засідання РНБО

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua