Населення України скоротилося на 10 млн осіб з початку війни – ООН

22 жовтня 2024 р. 19:17

22 жовтня 2024 р. 19:17


Деталі

  • Війна увігнала країну в демографічну кризу – 6,7 млн стали біженцями, «десятки тисяч» людей загинули на фронті, зазначила Бауер.
  • Рівень народжуваності в Україні різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку. Це один із найнижчих показників у світі, наголосила представниця ООН. Для підтримання стабільної чисельності населення коефіцієнт має бути 2,1.
  • За словами Бауер, через бойові дії в Україні зʼявилися практично безлюдні райони, де залишилися тільки літні люди.

Контекст

До повномасштабної війни населення України становило 42 млн осіб, включно з жителями окупованого Криму. Згідно з даними урядової Стратегії демографічного розвитку , до липня 2024 року населення України скоротилося до 35,8 млн, з яких 31,1 млн проживали на територіях, що перебувають під контролем Києва.

Уряд прогнозує, що населення продовжить скорочуватися і до 2041 року в Україні проживатимуть 28,9 млн осіб, а до 2051-го – 25,2 млн.

Основні причини такої тенденції уряд називає депопуляцію – коли смертність перевищує народжуваність, трудову міграцію, окупацію частини території країни та нові виклики, повʼязані з війною.

Як може змінитися демографія у найближчі роки, чи можна уповільнити динаміку і де шукати працівників бізнесу, читайте в матеріалі Forbes Ukraine .

Населення України скоротилося на 10 млн осіб з початку війни – ООН

Джерело: forbes.ua (Новини)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua