Литва інвестує €10 млн у виробництво ракети-дрона «Паляниця»

23 жовтня 2024 р. 12:52

23 жовтня 2024 р. 12:52


Ключові факти

  • «Ми заохочуємо партнерів до інвестицій у наше власне виробництво далекобійної зброї. Інвестиції за прикладом «данської моделі» працюватимуть набагато швидше, а ворог вже незабаром побачить наслідки», – зазначив заступник міністра оборони Сергій Боєв.
  • Він подякував литовській стороні за лідерство в межах Коаліції розмінування та активну участь, зокрема, у Коаліції дронів.
  • Заступник міністра національної оборони Литви Моніка Корольовієнє заявила, що країна залишається відданим партнером України і прагне надавати допомогу якомога ефективніше. «Інвестиції мають працювати, тому ми шукаємо найбільш практичне застосування для них», – сказала вона.
  • Найближчим часом очікується візит міністра оборони Литви Лаурінаса Кащунаса до України.

Контекст

Україна вперше застосувала нову зброю власного виробництва – ракету-дрон «Паляниця» на День Незалежності, заявив президент Володимир Зеленський під час урочистостей із нагоди свята. Ідея розробити «Паляницю» виникла через обмеження на використання далекобійної зброї західних партнерів. Основною ж ціллю для «Паляниць» будуть російські аеродроми .

«Паляницю» розробили за півтора року. Вона оснащена турбореактивним двигуном, її запускають із наземної установки. Може дістати до близько 20 аеродромів на території РФ, вказано на карті в демонстраційному відео United 24. Найвіддаленіші аеродроми – Сольці, Савасалейка та Енгельс-2. Це дає можливість припустити дальність польоту «Паляниці» у 600–750 км.

Що таке «ракета-дрон», які у світі є аналоги та які переваги й недоліки цього типу зброї – читайте у матеріалі Forbes Ukraine .

Литва інвестує €10 млн у виробництво ракети-дрона «Паляниця»

Джерело: forbes.ua (Новини)