Центральний МСЕК ліквідують до кінця тижня. Голова МОЗ Ляшко розповів про реформу комісій

23 жовтня 2024 р. 12:52

23 жовтня 2024 р. 12:52


Деталі

  • Ляшко зазначив, що уряд цього тижня ухвалить розпорядження про ліквідацію центральної МСЕК.
  • «Ми до цього готувалися, укріплюючи матеріально-технічну базу саме підпорядкованого інституту в місті Дніпро. Оскільки ми бачили, що центральна МСЕК – це тільки була експертиза візуальна, потім люди направлялись на клінічні бази в Дніпро і Вінницю», – наголосив Ляшко.
  • Як окремі юридичні особи МСЕК призупинять свою діяльність з 1 січня 2025 року, а їхні функції буде передано кластерним і надскластерним лікарням, повідомив Ляшко.
  • За словами міністра, кластерні і надкластерні лікарні – це вже результат з госпітального планування, яке провело МОЗ і визначило у кожному регіоні ці лікарні. Вони забезпечують доступність пацієнтам у межах визначених нормативів і мають як мінімум 20 напрямків надання меддопомоги тощо.
  • В Україні наразі є порад 350 МСЕК, у яких працює близько 1200 лікарів. «Їхні функціонали визначені нормативними комісіями. МСЕК створили як комунальні установи обласної ради. Далі вони працюють, отримуючи гроші субвенцій на область, і область розподіляла на нихʼ, – сказав Ляшко.
  • За його словами, кількість МСЕКів визначалася за територіальним принципом, але все одно з розрахунком на певну кількість людей.
  • Міністр заявив, що його позиція полягає у тому, щоб адміністрація МСЕК у подальшому не могла перейти на керівні адмінпосади в інші медустанови.

Контекст

Президент Володимир Зеленський 22 жовтня провів засідання РНБО , на якому розглядалася ситуація з МСЕК і зловживаннями посадовими особами при отриманні інвалідності. За результатами засідання президент видав указ, що передбачає ліквідацію МСЕК і доручив премʼєр-міністру розв’язати проблему на рівні центральних органів виконавчої влади. Після засідання РНБО генпрокурор Андрій Костін подав у відставку .

За матеріалами СБУ у 2024 році про підозру повідомлено 64 посадовцям МСЕК , скасовано понад 4000 висновків про інвалідність, виданих на підставі фіктивних документів.

Центральний МСЕК ліквідують до кінця тижня. Голова МОЗ Ляшко розповів про реформу комісій

Джерело: forbes.ua (Новини)