На Харківщині зібрали майже два мільйони тонн зерна

23 жовтня 2024 р. 21:26

23 жовтня 2024 р. 21:26


На Харківщині зібрали майже 2 мільйони тонн зернових, урожайність цьогоріч у 1,5-2 рази нижча, ніж зазвичай в області та в середньому по країні, основна причина цього - посуха, а головним викликом залишається замінованість територій.

Про це повідомив на брифінгу заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов, передає кореспондент Укрінформу.

“Протягом 2024 року вдалося проводити польові роботи на майже 70% земель ріллі. Було засіяно 1 347 тисячі гектарів, що на 8% більше, ніж у 2023 році”, - зазначив Іванов.

Цієї позитивної динаміки досягнуто завдяки державним програмам підтримки аграріїв, зазначає Іванов, зокрема, логістичному відшкодуванню та кредитній програмі “Доступні кредити 5-7-9%”.

За даними заступника начальника ОВА, цьогоріч удалося розмінувати 6,5 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь - менш як 1% від загальної площі замінованих.

В області завершений збір зернових культур, окрім кукурудзи, загалом станом на 23 жовтня намолочені майже два мільйони тонн.

“А саме: 1,3 мільйона тонн пшениці , 170 тисяч тонн ячменю, дві тисячі тонн гречки та 30 тисяч тонн гороху. По всіх культурах маємо приріст у відсотковому вимірі. Єдине, що слід зразу зазначити: врожайність пшениці становить 35 ц/га, що приблизно у півтора раза менше, ніж зазвичай по регіону та в середньому по країні. Перш за все, маємо аномальну ситуацію з опадами - надзвичайна посуха влітку та у вересні”, - зазначив Іванов.

На сьогодні в області триває збирання кукурудзи. Її врожайність - 34 ц/га, що майже у два рази нижче, ніж у попередні роки.

Також триває збирання соняшнику, вже намолочені майже 660 тисяч тонн. Середня врожайність становить 21 ц/га.

“Це у 1,5-1,7 раза менше, ніж зазвичай по цій культурі”, - додав заступник начальника ОВА.

Очікується, що по завершенню збирання кукурудзи, соняшнику та кількох нішевих культур область загалом матиме урожай у понад три мвільйони тонн.

Зараз триває посівна, озимими культурами засіяні 80% від прогнозованих площ. Більшість оброблених угідь також потерпають від посухи.

“Верхні шари ґрунту практично повністю сухі. Волога метрового шару наближається до нульових значень, і такої ситуації за два десятиріччя не фіксували”, - зауважує Іванов.

Як повідомлялося, близько 32% оброблюваних земель у Харківській області залишилися незасіяними через замінування та бойові дії.

Фото ілюстративне

На Харківщині зібрали майже два мільйони тонн зерна

Джерело: ukrinform.ua (Економіка)