США пропонують країнам G7 запровадити санкції проти паладію і титану з Росії – Bloomberg

24 жовтня 2024 р. 13:20

24 жовтня 2024 р. 13:20


Деталі

  • Чиновники з адміністрації президента США Джо Байдена обговорили можливість нових санкцій на зустрічі заступників міністрів фінансів G7 у вівторок, 22 жовтня, у Вашингтоні.
  • Паладій – ключовий компонент чипів і каталізаторів для автомобілів, а титан використовують від літаків до медичних імплантатів.
  • Головна проблема полягає у тому, що Європа залежить від постачань цих металів із Росії і у минулому не виявляла особливого бажання запроваджувати санкції, зазначило агентство.
  • Членам G7 – Німеччині, Франції та Італії – для запровадження таких санкцій знадобиться підтримка інших 24 членів ЄС.

Контекст

У вересні цього року Путін доручив своєму уряду готувати обмеження на експорт урану, титану та нікелю. За його словами, рішення буде відповіддю на західні санкції і обмеження.

Російська компанія «Норильський нікель» забезпечує 40% світового виробництва паладію. До війни майже третина продукції «Норнікелю» йшла на експорт до США та Європи, які з 2023 року почали скорочувати імпорт. За оцінками S&P Global Commodity Insights, його обсяги минулого року обвалилися на 28% щодо довоєнних.

На ринку титану до війни РФ займала частку близько 25%, забезпечуючи третину всього постачання для американської Boeing, половину — для Airbus і майже 100% для бразильської Embraer. Після початку війни Boeing та Airbus оголосили про плани відмовитись від російського титану. І якщо його постачання до США у 2023 році скоротилося впʼятеро (до $47 млн), то європейські країни продовжили імпорт – на $244 млн.

ЄС може відновити дискусії про нові санкції проти економіки Росії в січні 2025 року, писало раніше Politico. Зараз у ЄС головує Угорщина, яка практично припинила дискусію про будь-які обмежувальні заходи. У січні головою стане Польща, яка виступає за їх посилення.

США пропонують країнам G7 запровадити санкції проти паладію і титану з Росії – Bloomberg

Джерело: forbes.ua (Новини)