На світовому нафтовому ринку пропозиція вища за попит: доходи Саудівської Аравії впали до мінімум за три роки

24 жовтня 2024 р. 15:04

24 жовтня 2024 р. 15:04


Дохід Саудівської Аравії від експорту нафти впав до мінімуму за більш ніж три роки - з червня 2021 року - через стримане зростання попиту. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Так, за даними державного статистичного агентства, доходи від продажу сирої нафти та нафтопродуктів у серпні знизилися до 17,4 мільярда доларів, що на 6% менше, ніж у місяцем раніше. Це найнижчий місячний дохід із червня 2021 року.

Видання зазначає, що для реалізації плану кронпринца Мохаммеда бін Салмана з трансформації економіки потрібні чималі інвестиції. Влада країни покладається при цьому на нафтові доходи.

Світовий еталон нафти Brent цього року знизився приблизно на 1% і торгується на рівні близько 75 доларів за барель.

Зростання споживання нафти було слабким, зокрема в Китаї.

Нові постачання з таких країн, як США, які зараз є найбільшим виробником нафти у світі, випереджають зростання попиту та тиснуть на ціни. Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники змушені обмежувати виробництво, щоб підтримати ринок. Група ОПЕК+, до якої входить Росія, планує зняти деякі з цих обмежень у грудні, щоб також спровокує надлишок пропозиції.

Повідомлялось, що міністр енергетики Саудівської Аравії звернувся до країн-членів ОПЕК+ з заявою в якій йдеться, що ціни на нафту можуть впасти до $50 за барель, якщо учасники організації й надалі будуть порушувати домовленості відносно обмежень на виробництво.

На світовому нафтовому ринку пропозиція вища за попит: доходи Саудівської Аравії впали до мінімум за три роки

Джерело: zn.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua