В Україні цьогоріч очікується рекордний збір врожаю сої - Висоцький

25 жовтня 2024 р. 13:33

25 жовтня 2024 р. 13:33


За підсумками 2024 року врожай сої в Україні може становити 6 млн т, що є історичним рекордом.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо виробництво пшениці на рівні з попереднім роком — понад 22 млн т та близько 6 млн т ячменю, що аналогічно з минулорічним показником, також гарний урожай ріпаку. Сої взагалі очікується зібрати 6 млн т, що є історичним рекордом. Крім того, очікується зібрати кукурудзу в межах 24 млн т та соняшнику - 10 млн т», — повідомив Висоцький.

Він зазначив, що наразі вже повністю зібрані основні зернові (пшениця, ячмінь, жито, овес, зернобобові), а також ріпак. Кукурудза зібрана на 67%, соняшник та соя — на 95%, викопана більшість цукрового буряку.

Очікуваний рекордний показник врожаю сої перший заступник міністра пояснює тим, що це важлива культура для сівозміну. Фінансові умови ускладнені, тому не завжди є кошти на дорогі мінеральні добрива. Водночас соя потребує менше добрив і залишає азот у ґрунті, що частково нівелює фактор вищих цін на сою.

Крім того, стимулювання збільшення площ посіву є наслідком того, що соя є культурою з меншим валом, однак більшою вартістю.

“За майже три роки повномасштабного вторгнення ми бачимо виклики з логістикою, адже вона є дорожчою в перерахунку на 1 тонну продукції, ніж до війни. Наприклад, кукурудза коштує 200 дол., а логістика умовно 30-40 дол. Водночас соя коштує 450 дол., а цінова політика логістики є сталою”, - пояснює Висоцький.

За його словами, Україна може переробляти лише одну третю з усього збору врожаю сої, тож велика частка піде на експорт. Найбільшими споживачами залишаються ЄС, Туреччина та Китай.

Як повідомлялось , перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький дав прогноз на 2024 рік врожай зернових та олійних культур, який буде меншим на 12% порівняно з минулим роком і становитиме 75 млн т.

В Україні цьогоріч очікується рекордний збір врожаю сої - Висоцький

Джерело: ukrinform.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua