FATF укотре відмовилася вносити Росію до чорного списку

25 жовтня 2024 р. 19:06

25 жовтня 2024 р. 19:06


Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного!

Ключові факти

  • FATF не стала включати Росію до своїх штрафних списків, але нагадала про припинення членства Росії у групі та ризики обходу санкцій.
  • «Призупинення членства Російської Федерації продовжує діяти», – сказано у підсумковому повідомленні після завершення пленарної сесії організації в Парижі.
  • У продовження заяв, зроблених з березня 2022 року, FATF нагадала всім юрисдикціям про необхідність «виявляти пильність щодо поточних і нових ризиків, повʼязаних з обходом заходів, вжитих проти Російської Федерації, для захисту міжнародної фінансової системи».

Контекст

У 2022 році FATF публічно засудила російську агресію, назвавши її неприйнятною і такою, що суперечить її основним принципам. 24 лютого 2023-го FATF безстроково зупинила членство РФ . Членство у FATF дає змогу відслідковувати походження коштів під час здійснення платежів між країнами. Якщо країну виключають із FATF, це фактично позбавляє її можливості регулювати ринок грошових потоків. Україна неодноразово закликала групу внести РФ до чорного списку, але щоразу FATF відмовляла.

В даний час міжурядовий орган обʼєднує близько 40 країн, включаючи Китай, Індію, Бразилію, Південну Африку та Саудівську Аравію. Три рази на рік FATF дає оцінки того, які країни слід включити до сірих та чорних списків або виключити з них.

У матеріалах, підготовлених до цього засідання FATF йшлося про те, що Росія використовує Telegram і криптовалюти для фінансування тероризму, підтримує тісне фінансове і військове співробітництво з КНДР та Іраном, внесеними до чорного списку. Зверталась увага на фінансування Росією приватних військових формувань, відмивання грошей, отриманих від продажу товарів, викрадених під час вторгнення в Україну.

FATF укотре відмовилася вносити Росію до чорного списку

Джерело: forbes.ua (Новини)