Ціни на однокімнатні квартири зростають, але не скрізь: що відбувається на ринку нерухомості

26 жовтня 2024 р. 02:26

26 жовтня 2024 р. 02:26


З початку 2024 року ринок нерухомості в Україні демонструє стабільне зростання цін, особливо на однокімнатні квартири майже в усіх обласних центрах.

Про це повідомили у OLX Нерухомість.

У Дніпрі та Запоріжжі ціни на однокімнатні квартири на вторинному ринку знизилися майже на 10%, тоді як вартість житла у новобудовах зросла на 1% і 6% відповідно.

Подібна ситуація спостерігається в Херсоні , де на вторинному ринку ціни знизилися на 3%, а на первинному ринку падіння склало аж 28%. У Харкові вартість житла на вторинному ринку впала на 3%, тоді як первинний ринок зріс лише на 1%.

У Київській області ситуація виглядає інакше: тут на первинному ринку зафіксовано зниження цін на 5%, тоді як на вторинному ринку спостерігається зростання на 4%.

У деяких містах, як-от Одеса та Кропивницький , ціни на однокімнатні квартири залишилися на рівні початку року.

Водночас у більшості обласних центрів, таких як Вінниця, Черкаси, Київ, Чернівці, Чернігів, Хмельницький, Тернопіль, Суми, Львів та Житомир, зафіксовано помірне зростання цін, яке коливається від 2% до 9%.

Найбільший приріст цін із початку року спостерігається в Ужгороді , де однокімнатні квартири подорожчали на 23% як на первинному, так і на вторинному ринках.

У Луцьку зростання цін склало 19% на новобудови та 32% на вторинне житло. Подібна ситуація спостерігається і в Рівному , де ціни піднялися на 19% на первинному ринку та на 24% на вторинному.

У Полтаві ціни на новобудови зросли на 12%, тоді як вторинне житло подорожчало на 9%. У Миколаєві первинний ринок додав у ціні 17%, а вторинний – 6%. В Івано-Франківську вартість новобудов залишилася стабільною, однак вторинне житло подорожчало на 14%.

До переліку міст з найвищимі цінами ввійшли  Київ, Львів, Ужгород, Чернівці та Дніпро, до яких станом на вересень приєдналося Рівне. У цих містах вартість однокімнатного житла на первинному ринку коливається від 2 до 2,7 млн грн, а на вторинному — від 1,3 до 2,7 млн грн.

 

Щодо кількості пропозицій, найбільше їх збільшилось у Чернігові, Херсоні, Сумах, Ужгороді, Кропивницькому та Івано-Франківську.

Найбільше зростання активності відгуків на оголошення з продажу квартир відзначається на вторинному ринку у таких містах: Херсон, Хмельницький, Харків, Ужгород, Полтава, Одеса, Кропивницький, Київ та Вінниця.

Загалом аналіз ринку нерухомості за перше півріччя 2024 року підтверджує активне зростання вартості на однокімнатні квартири, що вказує на стабільний розвиток ринку житла в Україні.

Нагадаємо:

За останні два роки вартість однокімнатної квартири в оренду в Києві зросла на 60%.

Ціни на однокімнатні квартири зростають, але не скрізь: що відбувається на ринку нерухомості

Джерело: epravda.com.ua