Ритуальні традиції сучасності

04 вересня 2024 р. 14:29

04 вересня 2024 р. 14:29


Процес поховання померлого є однієї зі стародавніх традицій, котра збереглася у людей до наших часів. Цей ритуал має велике значення для кожної родини, для всіх, хто прагне віддати шану та повагу померлій людині.

Нижче розглянемо, які ж ритуальні традиції існують.

Поминальний обід

Поминальний обід проводять одразу після похорону. Цей процес необхідний для вшанування пам'яті померлого. Це одна з найвідоміших традицій, які дотичать ритуальної сфери. Під час обіду люди збираються разом, щоб помолитися за упокій душі померлого і разом розділити трапезу. Зазвичай, якщо брати до уваги традиції України, на поминальному обіді подають певні страви, у тому числі:

  • борщ;
  • вареники;
  • смажену рибу;
  • кутю;
  • бутерброди;
  • вино;
  • компоти;
  • салат з капусти.

Кремація

Ще одна з ритуальних традицій. Беручи до уваги крематорій в Чернівцях, в Києві, Львові чи у будь-якому іншому місті України, процедура кремації не змінюється. Вона полягає на спаленні тіла і зберігання праху в урні. Потім цю урну разом з прахом можна поховати на кладовищі чи зберігати в спеціальних колумбаріях.

Кремування тіла, як ритуальна послуга, сьогодні проводиться у багатьох цивілізованих державах.

Вінки на похорони

Це відомі ритуальні товари. Вони є символом пошани та скорботи до померлого. Виготовляють вінок на похорон зі штучних і живих квітів, оздоблюють стрічками. На цих стрічках часто пишуть слова скорботи за померлим. За традицією такі ритуальні товари кладуть біля труни чи на могилу під час проведення церемонії похорон.

Кутя

Ця страва є важливим ритуальним елементом. Її готують з пшениці, меді, горіхів, маку. Вона на поминальному обіді символізує зв'язок між живим світом та померлими. Зазвичай цю страву подають на самому початку поминального обіду.

Дев'ятий, тридцять третій та сороковий дні

Це важливі дні після похорону. Зокрема в Україні, майже всі сім’ї намагаються дотримуватись традицій цих днів. На 9 та 33 й дні, вважають, що душа померлого починає готуватися до відправлення на потойбічний світ. А ось на 40 й день вона вже відправляється туди.

Закриття дзеркал

В Україні, як і в багатьох інших країнах, прийнято після похорон, вдома, де жила померла людина, завішувати всі дзеркала чорними накидками. Це робиться для того, щоб душа померлого не залишилася зачиненою у цих дзеркалах. Так є вірування.

Запалювання свічок

Це одна з найдавніших ритуальних традицій які існують сьогодні в Україні. Під час проведення похорону та поминок обов'язково запалюють свічки, їх ставлять прямо на столі, куди подається поминальний обід. Свічки символізують обряд прощання з померлим, вони є знаком скорботи й молитви.

Реклама

Ритуальні традиції сучасності

Джерело: kitsman.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua