Один день — один театр: яким буде фестиваль комедії «Золоті оплески» на Буковині

17 жовтня 2024 р. 21:49

17 жовтня 2024 р. 21:49


Цьогоріч дещо оновили формат, додавши категорію для маленьких глядачів «Золоті долоньки». Чернівецький муздрамтеатр представить дві вистави: «EX-COMEDY літньої ночі, або який дурний весь рід людський» та «Казки на поді».

У Чернівцях з 23 по 27 жовтня триватиме фестиваль комедії «Золоті оплески». Цьогоріч його вирішили дещо видозмінити, додавши вистави категорії «Золоті долоньки» — для сімейного перегляду.

Долучаться лялькові театри

Фестиваль «Золоті оплески Буковини» у Чернівцях проводитимуть уже вшістнадцяте.

Один день — один театр: яким буде фестиваль комедії «Золоті оплески» на Буковині

Директор Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської Іван Бутняк розповів, що цьогоріч також у програмі фестивалю будуть вистави для дітей. То ж для цього залучили лялькові театри.

«Вистави для дітей від театру ляльок це також невідоме для чернівецького глядача, бо у нас досі не було фестивалю ляльок. Це запит від наших глядачів. Проте коли ми говоримо про виставу для дітей, то розуміємо, що вона створена для сімейного перегляду: дітей разом з батьками», — каже Іван Бутняк.

Вистави упродовж фестивалю показуватимуть на двох сценах: вдень — на сцені-майстерні, а ввечері — на академічній, головній. Гасло цьогорічного фестивалю комедії: Буковина єднає . Так, виступлять театри з територіально різних частин України: Харкова, Львова, Одеси та Києва.

Про виставу від Чернівецького театру

Чернівецький театр на фестивалі також представить нову виставу-комедію: «EX-COMEDY літньої ночі, або який дурний весь рід людський». Її прем’єра відбудеться вже цими вихідними, 19 та 20 жовтня.

«Окрім організаційних питань, ми також підготували нову виставу-комедію. Насправді комедія завжди бажана в театрі: і для акторів, і для глядачів», — зауважує Бутняк.

Це вистава за мотивами сценарію Вуді Аллена. Її режисером виступив заслужений діяч мистецтв України, режисер з Харкова Степан Пасічник . Як зазначає Бутняк, це легка та дотепна п’єса про кохання, любов, з нотками іронії, гумору й несподіваними поворотами долі. Один день — один театр: яким буде фестиваль комедії «Золоті оплески» на Буковині

«Я буду крізь сльози сміятись, серед лиха співати пісні, без надії таки сподіватись», — цитує Лесю Українку режисер пояснюючи вибір назви.

Один день — один театр: яким буде фестиваль комедії «Золоті оплески» на Буковині

Як зауважує режисер вистави, це іронічний погляд на сценарій Вуді Аллена. У заміському будинку на літньому відпочинку збираються три пари з різними поглядами на любов та життя. Інженер-аматор Ендрю дивує гостей своїми  винаходами, серед яких — магічна куля, що вгадує бажання. У комічній атмосфері непорозумінь, спокус і чарівних збігів герої намагаються знайти відповіді на вічні питання про стосунки та бажання.

Вистава «Ex-comedy літньої ночі, або Який дурний весь рід людський» у постановці харківського режисера занурить вас у світ романтики, гумору та сюрпризів у вигляді особистих внутрішніх відкриттів. Один день — один театр: яким буде фестиваль комедії «Золоті оплески» на Буковині

«Казки на поді»

Також Чернівецький муздрамтеатр покаже двомовну виставу «Казки на поді». Її покажуть румунською та українською мовами. Роль Чарівниці грає акторка Чернівецького драмтеатру Марина Тимку . У виставі використають тільки натуральні екологічні матеріали. Це філософія мисткині, адже вона є авторкою і співорганізаторкою бейбі-театру для малюків.

«Казки на поді» є моновиставою. Однак у ній буде 12 персонажів, яких актриса буде втілювати на сцені, постійно перевтілюючись.

Кожен день присвячений одному місту

Під час фестивалю комедії у кожного міста буде свій день. До прикладу у перший день, 23 жовтня, вистави показуватимуть театри зі Львова. Відкриє фестиваль вистава за твором Кузьми Скрябіна «Я, побєда і Берлін». Наступний день, четвер присвятять театрам з Одеси. П’ятниця стане днем чернівецького театру, субота — Харківських, а неділя — Київських театрів.

Один день — один театр: яким буде фестиваль комедії «Золоті оплески» на Буковині

Фото Ігоря Константинюка

Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

Один день — один театр: яким буде фестиваль комедії «Золоті оплески» на Буковині

Джерело: bukovyna.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua