Всесвітній день гітари

18 жовтня 2024 р. 11:11

18 жовтня 2024 р. 11:11


Всесвітній день гітари

Всесвітній день гітари (World Guitar Day) відзначають 18 жовтня . Це всесвітнє свято, присвячене гітарі, інструменту з багатою історією та чарівним звучанням. Цей день об’єднує музикантів і шанувальників гітари з усього світу, щоб відсвяткувати культурне значення, насолоду і радість, яку цей інструмент приносить як слухачам, так і виконавцям.

У світі музики гітара – це згусток емоцій, міст між шепотом душі та звучанням світу. Її струни, коли їх пестять, резонують з історіями про кохання, розбите серце, радість і меланхолію. Кожна нота – це краплина емоцій, а кожен акорд – каскад історій, що чекають на свою розповідь. Магія гітари полягає в її здатності перетворювати найпростіші звуки на глибокі мелодії, що відлунюють глибинами людських переживань.

Гітара – це не просто інструмент, це мандрівник у часі. Своїм корінням сягаючи понад 4 000 років, вона була свідком еволюції цивілізацій, співаючи серенади королям у величних палацах і втішаючи мандрівників під зоряним небом. Її універсальність не має собі рівних, знаходячи місце у вогненній пристрасті фламенко, душевній напрузі блюзу, енергійних ритмах року та ніжних ритмах акустичних балад.

Всесвітній день гітари був заснований у 2021 році з ініціативи відомого грецького гітариста, композитора, диригента і професора Йоргоса Фудуліса . Підтриманий ЮНЕСКО та численними престижними міжнародними інституціями, цей день визнаний усіма країнами-членами ООН і відзначається в усьому світі щороку 18 жовтня. Перше офіційне святкування відбулося в понеділок, 18 жовтня 2021 року.

З нагоди Всесвітнього дня гітари в усьому світі організовують різноманітні заходи та акції. Наприклад, у 2021 році на факультеті музики і танцю Нікосійського університету відбувся спеціальний показ фільму “Мангоре заради любові до мистецтва”. Фільм демонструвався іспанською мовою з англійськими субтитрами, пропонуючи відвідувачам унікальний кінематографічний досвід, пов’язаний зі світом гітар.

У 2022 році святкування Всесвітнього дня гітари було ще масштабнішим, в ньому офіційно взяло участь 112 країн і 670 міст. У рамках святкування відбулося безліч заходів, які продемонстрували ентузіазм та єдність світової гітарної спільноти.

Гітара, як інструмент, долає культурні та мовні бар’єри. Її мелодії та ритми здатні викликати емоції, розповідати історії та об’єднувати людей з різних верств суспільства. Всесвітній день гітари – це не лише свято цього інструменту, але й свідчення його глобального впливу. Від аматорської гри на гітарі до професійних концертів, гітара має універсальну привабливість, яка знаходить відгук у серцях людей.

Для багатьох гітара пов’язана з особистими спогадами та зв’язками. Енді та Джей Бі у своєму подкасті, присвяченому Всесвітньому дню гітари, згадують про свої улюблені гітари в дитинстві, про досвід гри в групах, про гітари своєї мрії, а також про те, що вибір гітари може розповісти про людину. Знову ж таки, магія гітари полягає у здатності зачепити струни душі кожної людини та об’єдувати у часі й просторі.

По суті, гітара – це оповідач, супутник і муза. Її магія – у струнах, які мають силу торкатися душ, розпалювати пристрасті та плести казки, що залишаються в серці ще довго після того, як змовкне остання нота.

  • Предки гітари сягають корінням у стародавні цивілізації: інструменти, схожі на гітару, були знайдені в Стародавньому Єгипті, Персії та Індії.
  • Гітара – це мандрівник по світу. На дизайн гітари та її звучання вплинули різні культури, від іспанської “віуели” до італійської “чітарри”.
  • Хоча більшість гітар виготовляються з дерева, в різних куточках світу їх також виготовляють з таких матеріалів, як черепашачий панцир і баштанні (гарбузові) культури.
  • Електрогітара, що з’явилася у 20 столітті, зробила революцію в музичних жанрах, давши початок рок-н-ролу, джазу та багатьом іншим напрямкам.

Всесвітній день гітари – це свідчення позачасової привабливості гітари. Як інструмент, що є частиною історії людства протягом тисячоліть, гітара продовжує надихати, розважати та об’єднувати людей по всьому світу.

Всесвітній день гітари

Джерело: bukovyna.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua