Всесвітній день боротьби з болем

21 жовтня 2024 р. 11:54

21 жовтня 2024 р. 11:54


Всесвітній день боротьби з болем

Всесвітній день боротьби з болем (Global Day Against Pain), який відзначається щороку в третій понеділок жовтня , є всесвітньою ініціативою, що підкреслює важливість знеболення та паліативної допомоги. Підтримуваний Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та іншими міжнародними організаціями, цей день має на меті привернути увагу до нагальної потреби в кращому управлінні болем, особливо для людей, які страждають від хронічних захворювань та важких, таких як рак та СНІД.

За даними Міжнародної асоціації з вивчення болю (IASP), кожна п’ята людина страждає від помірного або сильного хронічного болю. Такий біль може серйозно впливати на здатність людини вести незалежне життя, причому кожна третя людина страждає від нього в такій мірі. Більше того, кожна четверта людина повідомляє, що її біль ускладнює або навіть розриває стосунки з родиною та друзями.1

ВООЗ у співпраці з IASP та Європейською федерацією відділень IASP (EFIC) визнає, що полегшення болю є невід’ємною частиною права на найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я. Ця подія підкреслює важливість боротьби з болем, як фізичним, так і “моральним”, гарантуючи, що люди отримують необхідну підтримку і догляд для управління і полегшення своїх страждань.

Численні лікарні, асоціації та організації долучилися до проведення Всесвітнього дня боротьби з болем, реалізуючи різноманітні ініціативи. Наприклад, лікарні встановили стенди для інформування громадськості про різні види болю та зусилля медичних працівників, спрямовані на його полегшення.

Крім того, Всесвітня організація охорони здоров’я виступила співорганізатором першого Глобального дня проти болю, щоб підкреслити необхідність кращого знеболення при таких захворюваннях, як рак і СНІД. Кампанія, організована IASP та EFIC, закликає до глобального визнання того, що полегшення болю має вирішальне значення для загального здоров’я.

Попри значний прогрес у медичній науці та доступність знеболювальних препаратів, залишаються проблеми у забезпеченні загального доступу до знеболення. Багато людей у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, де зростає тягар хронічних захворювань, не мають доступу до адекватних засобів знеболення.

Пероральний морфін, економічно ефективний засіб для зняття помірного та сильного болю, особливо у випадках раку або ВІЛ/СНІДу, часто не є легкодоступним у багатьох країнах, що розвиваються. Це пов’язано з різними факторами, включаючи необізнаність про його медичне застосування, обмежувальні норми та питання ціноутворення.

Всесвітній день боротьби з болем нагадує про важливість комплексного лікування болю та необхідність глобальної співпраці для забезпечення доступу кожної людини до ефективного знеболення.

Всесвітній день боротьби з болем

Джерело: bukovyna.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua