Міністр оборони РФ попередив главу Пентагона про "таємну операцію" України, — NYT

27 липня 2024 р. 11:28

27 липня 2024 р. 11:28


Міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов заявив, що йому необхідно поговорити з міністром оборони Ллойдом Остіном про передбачувану "таємну українську операцію".

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на власні джерела.

Як зазначає видання, цього місяця міністр оборони США Ллойд Остін отримав незвичайне прохання від несподіваної людини: його російський колега хотів поговорити.

З моменту вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Остін розмовляв телефоном з міністром оборони Росії лише п'ять разів, майже завжди з ініціативи Пентагона і часто намагався уникнути прорахунків, які могли б призвести до ескалації конфлікту.

Насправді Остін зв'язався з новим міністром оборони Росії Андрієм Бєлоусовим лише за кілька тижнів до цього, 25 червня, у спробі зберегти "лінії зв'язку відкритими", заявив Пентагон. Це була перша телефонна розмова між двома чоловіками з того часу, як Бєлоусов, економіст, змінив Сергія Шойгу, давнього міністра оборони Росії, внаслідок перестановок у Кремлі у травні.

Тепер, 12 липня, Бєлоусов дзвонив, щоб передати попередження, згідно з двома офіційними особами США та ще однією офіційною особою, поінформованою про дзвінок: росіяни виявили "українську таємну операцію", яка готується проти Росії, яка, як вони вважали, була схвалена американцями.

Чиновники Пентагона були здивовані цим звинуваченням і не знали про якусь змову, заявили два американські чиновники, говорячи на умовах анонімності, щоб обговорити конфіденційний телефонний дзвінок. Але хоч би що розкрив Бєлоусов, усі троє чиновників заявили, що це було сприйнято досить серйозно, щоб американці зв'язалися з українцями та сказали, по суті, якщо ви думаєте зробити щось подібне, не робіть цього.

Попри глибоку залежність України від США щодо військової, розвідувальної та дипломатичної підтримки, українські чиновники не завжди відверті зі своїми американськими колегами щодо своїх військових операцій, особливо проти російських цілей у тилу ворога. Ці операції розчарували американських чиновників, які вважають, що вони не покращили помітне становище України на полі бою, але ризикують відштовхнути європейських союзників та розширити війну.

Раніше у Генеральному штабі Збройних сил України підтвердили удар по військовому аеродрому російських загарбників "Саки" у тимчасово окупованому Криму.

Нагадаємо, тоді британська розвідка, проаналізувавши ситуацію, заявила, що удар української армії по аеродрому "Бельбек" в анексованому Криму ще більше підірвав потенціал авіації Російської Федерації. Це майже напевно погіршить здатність окупантів координувати повітряну діяльність у Чорноморському регіоні.

Міністр оборони РФ попередив главу Пентагона про "таємну операцію" України, — NYT

Джерело: trueua.info (Війна)